Две нови пешеходни зони ще има в София от 1

...
Две нови пешеходни зони ще има в София от 1
Коментари Харесай

Две нови пешеходни зони в София от 2018 г.

Две нови пешеходни зони ще има в София от 1 март 2018 г, реши Столичният общински съвет. Едната ще бъде в сектора от ул. " Алабин " до бул. " Ал. Стамболийски " и ще бъде естествено продължение на пешеходната зона по бул. " Витоша ". Другата обгръща карето от ул. " Георг Вашингтон ", където се намира " Западната врата на Сердика " в сектора от ул. " Трапезица " до ул. " Пиротска ". Решението беше взето след оспорвана полемика, която продължи повече от два часа.

София

Предложението на основния проектант Здравко Здравков и зам.-кмета Евгени Крусев да освободят от коли пространството пред Съдебната палата и площад „ Света Неделя “ провокира бурни диспути в зала, само че в последна сметка беше признато. Вносителите от групата на ГЕРБ бяха упрекнати от общински съветници от други политически групи, че в отчета липсва аргументация по какъв начин измененията ще се отразят на придвижването и дали действително това ще докара до повишението на качеството на въздуха. Коментираха още, че предлагането е недомислено и се прави на парче, което не е в полза на хората.
Борислав Бориславов, общински консултант от Съюз на демократичните сили: Това, което одобри СОС с тези три отчета в действителност ще докара, за жалост, не до по-чист въздух, а тъкмо противоположното - до в допълнение замърсяване на въздуха, до тапи и до извънредно изнервени водачи в центъра на София. Карлос Контрера, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация: Отварят вратата към транспортен безпорядък тук в центъра. Когато правиш сходно затваряне на улици и налагаш сходни рестрикции следва да има опция за трафика. Такава сега няма. Калоян Паргов, общински съвет от Българска социалистическа партия: Няма по какъв начин да вземаме решение без да осведомяваме хората какво ги чака и какви други възможности виждат те виждат за себе си в предвижданото.
Зам.-кметът по превоз в Столичната община Евгени Крусев сподели, че не приема упреците на общинските съветници.
Евгени Крусев, зам.-кмет по превоз в Столичната община: Не мога да приема доводи срещу отделяне на пешеходна зона в центъра на града където има две метролинии, пет трамвайни линии и два подземна гаража да не създадем пешеходна зона.
Главният проектант на София Здравко Здравков добави, че превръщането на този сектор в пешеходна зона ще се яви като естествено продължение на пешеходна ос по бул. " Витоша ", свързвайки я с площад " Света Неделя " и намиращите се наоколо археологически разкопки.
Здравко Здравков, основен проектант на София: Това късче от мозайката - бул. " Витоша " от " Алабин " до Света Неделя " е част от една обща генерална скица, която ще разработим за пешеходните пространства.
След превръщането на сектора в пешеходен, автомобилният трафик ще бъде изместен по дребните улици.

Съветниците одобриха още да бъде обособена " успокоена зона " с ограничаване на скоростта до 30 км/час и да се изградят велоленти в карето сред ул. " Алабин ", бул. " Христо Ботев ", бул. " Васил Левски ", бул. " Цар Освободител " и ул. " Леге ", както и създаване на велоалеи по бул. " Монтевидео " и бул. " Овча купел ". " Успокоената зона " няма да важи за самите натоварени пътни артерии, а за улиците сред тях. Очаква се тя да стане факт до два месеца. За спазването на скоростта в границите ѝ ще наблюдават от КАТ и Пътната полиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР