Две нови огнища на африканска чума по свинете са открити

...
Две нови огнища на африканска чума по свинете са открити
Коментари Харесай

Две нови огнища на африканска чума по свинете в Поповско и Опаченско

Две нови огнища на африканска чума по свинете са открити в Поповско и Опаченско. Случаите са при диви прасета в землищата на кв. " Сеячи " в Попово и село Горско Абланово, Опаченско, оповестиха от регионалната администрация след изключително съвещание на Областна епизоотична комисия.

Набелязани са незабавни ограничения за недопускане проникването и разпространяването на болестта на територията на област Търговище: биосигурност на всички свиневъдни обекти, биосигурност по време на лов, запазване и отбрана на горските територии и дивеча, предава Българска телеграфна агенция.

Със заповеди на на шефа на " Регионална дирекция по горите " в Шумен са избрани инфектираните зони, в които се не разрешава достъпът на всички лица, нямащи отношение към претърсването и използването на ограниченията за попречване и очистване на заболяването АЧС и ограниченията за биосигурност.

" ДЛС Черни Лом " - Попово са подхванали неотложно ограничения за биосигурност, запазване и отбрана на горските територии и дивеча, както и запазване здравето на популацията. Поставени са обозначителни табели по границите на инфектираните подзони " А ". Осигурили са наряди на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони " А ". По график се претърсват трите подзони на двете оповестени огнища на АЧС.

Директорът на ДЛС " Черни Лом " е издал заповед за възбрана на лов в целия териториален обсег на ловищата, попадащи в зоните към огнищата на АЧС. Със заповедта са осведомени кметовете на общините Попово и Опака и кметствата, на чиято територия са открити огнищата на АЧС.

В подзони " Б " и " В " на избраните инфектирани зона могат да се правят горскостопански и селскостопански действия, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други действия единствено след обезпечаване и използване на съответните минимални ограничения за биосигу.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР