Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски

...
Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски
Коментари Харесай

Научният ръководител на Везиева е получил две от титлите си с плагиатство

Две научни трофеи е получил с плагиатство професорът и академични учител В. К. Т. Това откриха инспекции на Комисията по академична нравственос (КАЕ), оповестиха в четвъртък от МОН

И прецизират, че В.Т. е " обществено прочут от няколко години заради извънредно огромната си интензивност в разнообразни сфери на науката "

Професор Венелин Терзиев, който от просветното министерство показват единствено с буквите, е прочут заради извънредно огромната си интензивност в разнообразни сфери на науката. Той е и теоретичен началник на Даниела Везиева, длъжностен министър на стопанската система в кабинета на Стефан Янев. Името му нашумя към подозренията и при нея за плагиатство.

Проверката на комисията е открила, че в научния му труд, с който става така наречен дребен лекар, има платиатствани 22,2 на 100 от дисертацията. Процентът внезапно нараства при придобиването на научната степен " достор на науките ". Там в работата му плагитстването е 61,8 на 100.

" Накърняване на авторски права е намерено в дисертациите на В.Т. за придобиването на научните степени " лекар " и " лекар на науките " в професионалното направление " Икономика ". В първия случай арбитрите на КАЕ откриват висока степен на плагиатство в теоретичен труд на тематика " Въздействие на дейни политики и стратегии върху пазара на труда ", предпазен във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " през 2014 година От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22,2 % от дисертацията, с която В.Т. става така наречен дребен лекар в направлението " Икономика ". Сред откритите нарушавания са неточни цитирания, излагане на данни с неизяснен генезис, съвпадане на текстове с изявления на други създатели.

При втората инспекция е открито плагиатство при придобиването на научната степен " лекар на науките " през 2015 година С дисертацията " Предизвикателства пред общественото програмиране в подтекста на поощряване на обществената интензивност и регулирането на общественото развиване посредством дейни политики " В.Т. става така наречен огромен лекар в професионалното направление " Икономика " в Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8 % от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В отчета се показва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите, и са употребявани изявления, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са известени университетите, в които са предпазени дисертациите, с цел да могат да подхващат дейности по лишаване на съответната научна степен, според Закона за развиването на университетския състав ", написа в известието от МОН.

Тъй като обсегът на научни ползи на професора е прекомерно необятен комисията е проверила още една негова дисертация. При нея няма плагиатство. А по инспекцията по научния труд на В. Т. в направление " Социални действия " не е приключила.

" Комисията по академична нравственос завърши още една инспекция на дисертация на В.К.Т. Трудът е предпазен в Националния боен университет " Васил Левски " (НВУ) през 2014 година и е на тематика " Модели на повишение на успеваемостта на системата за обществена акомодация на военнослужещите, освободени от военна работа, в динамична обществена среда ". Благодарение на него В.Т. е станал " лекар на науките " в направлението " Национална сигурност ". Проверени са и изявленията му за заемането на академичната служба " професор " в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са открили плагиатство.

Комисията ревизира и теоретичен труд на В.Т. в направлението " Социални действия ", само че работата по него още не е завършила ", осведомят още от просветното министерство.

Случаят " Венелин Терзиев " онагледява заплахата от развиване на псевдонаука в България и какъв брой елементарно това може да се случи.

Завършил е химия в Бургас, минал е през поста на заместник-изпълнителен шеф на Националната работа по заетостта, опитал е да стане кмет на Русе, а по-късно се обърнал към научната кариера.

През юли 2014 година във Варненския свободен университет Терзиев прави първата си доктурантура. Пет месеца по-късно пази първата си огромна докторска дисертация и става лекар на науките в Националния боен университет във Велико Търново. След още 11 месеца ректорът на Стопанската академия в Свищов му връчва дипломата за лекар на науките по финанси. За трети път лекар на науките Венелин Терзиев става през януари 2018 година в Бургаския свободен университет.

Докато управлява предприятието " Скални материали " в Русе, Терзиев се насочва към преподавателската работа в Русенския университет, през 2015 година е определен за професор в направление " Архитектура, строителство и геодезия ". По-късно става професор във Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в направление " Администрация и ръководство ", а по-късно във Военния университет в Търново по направление " Национална сигурност ", преподава и във Военната академия в София, разказва " университетския " път на Терзиев БНР. По-късно е освободен от част от тези висши учебни заведения.

Освен това развива и бурна културна активност, притежател е премията " Златен век " на Министерството на културата. Терзиев оглавява и компания „ Реставрация “ ЕАД, чийто притежател е Министерството на културата. Главен теоретичен секретар е и на русенската болница " Канев ", издава списание.

Името му нашумя към подозренията за плагиатство при Даниела Везиева. В края на м. година от МОН потвърдиха, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто теоретичен началник е бил точно Терзиев. Това са тогавашната служебна министърка на стопанската система Везиева, зам.-ректорът на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и сътрудника на Терзиев от русенската болница „ Канев “ и Военната академия Марин Георгиев.

Везиева надминава и своя началник по обсег. От 180 страници дисертация на тематика „ Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България “, 171 от тях са преписани от други създатели и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и пролог, се посочваше в сигнала, който МОН още ревизира.

Самата тя изясни тогава сигнала за плагиатство като политическа офанзива, която идвала от хора, които очаквали тя да бъде поканена за министър и в постоянния кабинет.

Наскоро Везиева влезе в борда на БДЖ.

Сегашният министър на образованието акад. Николай Денков разгласи измежду цели на МОН засилената битка с плагиатството.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР