Две мъртви прасета са намерени край язовир Въча в района

...
Две мъртви прасета са намерени край язовир Въча в района
Коментари Харесай

Откриха 2 мъртви диви прасета край яз. Въча, риболовът...

Две мъртви свине са открити край язовир " Въча " в региона на девинското село Михалково за два дни, заяви шефът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански. " За едното прасе има резултат с позитивна проба за АЧС, а за другото се чака да излезе тестът. Едното прасе е открито във водата, а другото край пътя, което потвърждава, че има съществуване на болест в региона ", сподели Фурлански.

Заради потвърдената болест, се постанова възбрана за инфектираната зона в региона на 200 кв. км, което грози риболовците да нямат достъп до язовира. В същото време Българската федерация по риболовни спортове планираше и провеждането на международния шампионат по лов на риба на пъстърва с естествена примамка на 28 и 29 септември на река Въча в региона на Михалково, както бе при провеждането на международните шампионати през 2002, 2005 и 2008 година, на които Девин бе хазаин.

Не е ясно дали надпреварата ще може да бъде извършено при условия на възбрана за достъп в инфектираната зона.

С потвърденото със болест диво прасе открито край Михалково случаите на АЧС при диви свине в Смолянско стават 5. Положителна проба за АЧС е открита и при диво прасе, открито в околност край село Павелско, община Чепеларе. В неразрешената за достъп инфектирана зона там попадат и няколко ловно икономически региони, в това число и ДЛС- Кормисош и региони от общините Куклен и Лъки.
Останалите потвърдени огнища на чума в Смолянска област след другите позитивни проби от диви прасета са край с.Змеица /общ. Доспат/, Държавно ловно стопанство " Извора " /общ. Девин/ и с. Забърдо /общ. Чепеларе/.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР