Две краткосрочни и три дългосрочни мерки за преодоляване на кризата

...
Коментари Харесай

Компенсации за бизнеса и промени в борсовата търговия заради скъпия ток

Две краткосрочни и три дълготрайни ограничения за превъзмогване на рецесията с високите цени на тока предложи служебното държавно управление. Те са свързани с директни финансови обезщетения, регулаторни промени и нови артикули на енергийната борса. За да проработят обаче ще е нужно време - от няколко седмици до няколко месеца за другите ограничения. Най-очакваното, което безспорно са паричните обезщетения, ще могат да се случат единствено след решение на Народното събрание - или най-рано през декември и то в случай че в идващото Народно заседание има работещо болшинство и то е според с това.

В редица европейски страни сходни ограничения към този момент бяха приложени. У нас работодателските организации от няколко седмици упорстват за незабавни решения, които да оказват помощ на компаниите в невижданата обстановка на енергийния пазар. Първоначално служеният кабинет разгласи, че ще предложи такива до 10 септември, само че разискването им продължи по-дълго.

През последните два месеца цената на електрическата енергия в България е на рекордно високи равнища от към 220-240 лева./мВтч, като в някои дни стига и до 300 лева./мВтч. Но все пак тези стойности са едни от най-ниските в Европа - единствено в Полша е по-евтино.
По 50 лева, само че на мегаватчас
Основния обезщетителен механизъм за бизнеса ще бъде скица за директна финансова поддръжка в размер на 50 лева за всеки използван мегаватчас електрическа енергия. Грубо това значи към 25% от актуалната цената на тока да бъде покрита от страната. В крайната сметка за ток обаче има редица спомагателни такси (пренос, достъп до мрежата, данък и т.н.), тъй че действителният резултат за фактурите на компаниите ще е към 13%. Например при междинна сметка за ток от към 4000 лева за едни междинен ресторант да вземем за пример, помощта може да е към 500 лева на месец.

" Тези обезщетения ще се изплащат за идните зимни месеци на тази година и първата половина на 2022 година ", сподели служебният министър председател Стефан Янев. По думите му помощта ще бъде заложена в новия бюджет за следващата година, само че с цел да може да се изплати за октомври, ноември и декември ще е нужно Народното събрание незабавно да направи актуализация на бюджета за 2021 година " Надявам се да се заемат съществено с тази задача. Иначе няма по какъв начин да помогнем на компаниите ", сподели още той.

Сметката демонстрира, че за трите месеца до края на тази година ще са нужни към 300 млн. лева, а за следващата година сумата е 600-650 млн.лв. Тези пари не са налични в бюджета в този момент, а ще бъдат изключително взети от свръхпечалбата на АЕЦ " Козлодуй " - през последните месеци централата продава силата на рекордно високи цени и съгласно разнообразни оценки единствено за интервала октомври-март позитивния финансов резултат би надхвърлил 1.31 милиарда лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР