Две крачки зад нея, Принц Филип вярно следваше кралица Елизабет

...
Две крачки зад нея, Принц Филип вярно следваше кралица Елизабет
Коментари Харесай

Две крачки зад кралицата - животът на принц Филип

Две крачки зад нея, Принц Филип правилно следваше кралица Елизабет Втора повече от 73 години. Херцогът на Единбург умря в петък, малко преди стотния си рожден ден, само че остана жизнен и чевръст без значение от бремето на протокола и обстоятелството, че е жертвал кариерата поради брачната половинка си.

Принц Филип, херцог на Единбург, граф на Мерионет и барон Гринуич, именуван още Филип Маунтбатън, принц на Гърция и Дания е брачен партньор на кралица Елизабет II от Обединеното кралство. Роден е на 10 юни 1921 година в остров Корфу, Гърция и умря на 9 април 2021 в замъка Уиндзор, Англия, откакто прекара месец в болница.

Бащата на Филип е принца на Гърция и Дания Андрю (1882–1944), по-малък наследник на крал Джордж I (първоначално принц Уилям Датски). Майка му е принцеса Алиса (1885–1969), която е най-голямата щерка на Луис Александър Маунтбатън, 1-ва маркиза на Милфорд Хейвън, внучка на кралица Виктория. Отгледан главно във Англия, Филип получава образованието си в учебно заведение Гордънстоун в Шотландия и Кралския военноморски лицей в Дартмут, Южна Англия.

От януари 1940 година до края на Втората международна война той служи с Кралския флот в пердах в Средиземно и Тихия океан и пред него се отварят блестящи вероятности. След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с неприятно око.

"Смятаха го за недодялан, некултурен и чакаха от него изневери ", разкрива след това Алън Ласел, частният секретар на крал Джордж Шести.

На 28 февруари 1947 година Филип става английски гражданин, отказвайки се от правото си на гръцкия и датския трон и вземайки семейството на майка си Маунтбатън. Бракът му с далечната му братовчедка принцеса Елизабет се състои в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 година В навечерието на сватбата му той е избран за кралско височество, барон Гринуич, граф на Мерионе и херцог на Единбург. Първото дете на двойката, Чарлз Филип Артър Джордж, е родено през 1948 година Към него се причисляват Ан Елизабет Алис Луиз (родена 1950), Андрю Албърт Кристиан Едуард (роден 1960) и Едуард Антъни Ричард Луис (роден 1964).

Филип продължава да служи интензивно в Кралския флот, командващ фрегата „ Сврака “, до момента в който Елизабет не се възкачва на трона на 6 февруари 1952 година Той става принц-консорт и заема вечно второто място след брачната половинка си в нейния формален и публичен живот. Принуден е да се откаже от военната си кариера и по-късно признава, че му е било тежко да одобри това.

Той участва приблизително на 350 публични уговорката годишно от името на кралското семейство. През 1957 година кралицата му присъжда купата принц на Обединеното кралство, а през 1960 година семейството му е законно съчетана с името на нейното семейство - Маунтбатън-Уиндзор. Неговите искрено десни възгледи, които в някои случаи му е мъчно да премълчи обществено, от време на време смущаваха монархията, опитваща се да остави настрани обичайния си облик на висока каста.

Воден от възприятието си на дълг към формалната си роля, принц Филип покровителства над 780 разнообразни организации и филантропски инициативи. Той е президент на Световния фонд за дивата природа (WWF) от 1981 до 1996 година. Неговата стратегия Международна премия разрешава на повече от шест милиона младежи да вземат участие в общественополезни действия, развиване на водачество и физическа подготовка. Единбургският херцог се отдръпва от отговорностите си през август 2017 година, откакто е взел участие в над 22 000 публични обществени прояви, откогато брачната половинка му се възкачва на престола през 1952 година Последното му независимо събитие се състои на на 2 август 2017 година

През 2011 година, с цел да означи неговия 90-и рожден ден, Елизабет му присъжда купата и длъжността на лорд висш адмирал, титулярен началник на Кралския флот.

През ноември 2017 година принц Филип и Елизабет Втора честват в Уиндзорския палат платинената си женитба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където преди време са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР