Две комисии в Европейския парламент- по промишленост, изследвания и енергетикаи

...
Две комисии в Европейския парламент- по промишленост, изследвания и енергетикаи
Коментари Харесай

Две комисии в ЕП изслушаха кандидата за следващ български еврокомисар Илиана Иванова

Две комисии в Европейския парламент- по индустрия, проучвания и енергетикаи по просвета и обучение, изслушаха претендента за идващ български еврокомисар Илиана Иванова. Тя би трябвало да размени Мария Габриел в сектор нововъведения, научни проучвания, просвета и юноша, която се отдръпна от поста на еврокомисар през май, с цел да стане вицепремиер и външен министър в България.

След чуване, ръководителите на двете комисии дадоха висока предварителна оценка на познанията и отговорите на Иванова.

В сряда вечер се планува да бъде обявено окончателното мнение на председателския съвет на Европейския парламент. Ако решението бъде позитивно, идната седмица в Страсбург се чака кандидатуратаѝда бъде гласувана.

В началото Илияна Иванова се обърна към евродепутати на четири езика - български, британски, френски и немски, след което продължи представянето си на британски език.

Встъпителното си слово българският претендент за еврокомисар маркира три съществени момента.

„ Първо - основната роля на научните проучвания и нововъведенията, с оглед растежа в Европейския съюз. Второ - развиването на образованието и уменията, защото те са от главно значение за бъдещето и най-хубавата инвестиция в него. Трето - наближаващата роля на културата за нашето общество, овластяването на младежите и сплотяващата роля на спорта ”.

Иванова посочи, че научните проучвания и нововъведенията са от витално значение за стабилно бъдеще и поради това би трябвало да се влага в тях.

Сред главните цели, които показа беше и образованието. Иванова съобщи, че ще работи за установяването на взаимна европейска просветителна степен и дигитален преход.

След встъпителнитеѝдуми последва кръг от въпроси. Повечето от тях бяха свързани с ресорнитеѝпрограми за просвета и обучение „ Хоризонт Европа ” и „ Еразъм+ ”.

Иванова отговори на въпрос, обвързван със спорта и равнопоставеността на половете.

Германския народен представител Ромео Франц попита Иванова какво ще направи за образованието на маргинализираните групи и равния достъп до пазара на труда, като даде образец с ромите и изключително за тези в роднатаѝстрана в столичния квартал „ Факулета ” или тези от Кюстендил. Иванова отговори, че всичко стартира с образованието, което е основно за интеграцията, като би трябвало да е работи за превъзмогването на казуса с ранното отпадане на децата от учебно заведение.

А след чуването в началото получените мнения към Иванова са позитивни. Ако Европейският парламент гласоподава назначаванетоѝ,тя ще се бъде еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта до приключването на мандата на Европейската комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен идната есен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР