Две жени, които управляваха независимия беларуски сайт Tut.by, получиха присъди

...
Две жени, които управляваха независимия беларуски сайт Tut.by, получиха присъди
Коментари Харесай

Беларус осъди шефовете на водещата независима медия на 12 г. затвор

Две дами, които управляваха самостоятелния беларуски уебсайт Tut.by, получиха присъди от по 12 години затвор, заяви прокуратурата.

Развръзката на процеса при закрити порти против Мария Золотова и Людмила Чекина, съотетно основен редактор и общоприет шеф, е съвсем две години след задържането им през май 2021 година Тогава задържани се оказаха и други чиновници (редакторът за стопанска система и политика, сътрудник и юрисконсулт) бяха освободени и оповестени за търсене, откакто не се явиха на съвещание.

Процесът стартира през януари тази година. Обвинението против тях в началото бе за укриване на налози, по-късно към него се прибавиха ненавист и приканване за наказания против Беларус. Признати са за отговорни и за двете.

Беларуската Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ги включи в лист на лица, забъркани в " терористична активност ", а за правозащитници в Беларус те са политически пандизчии.

" Екстремистка организация "

Tut.by бе един от най-посещаваните уеб сайтове,: смяташе се, че доближава до от интернет потребителите.

 Борба с Борба с " лукашизма " и " пресслужбата на психопата " - в Беларус Nexta основава нова действителност

Именно тази медия бе основен източник на информация в Беларус и цялото постсъветско пространство за всеобщите митинги, почнали след президентските избори през август 2020 година Това бе най-голямото тестване за президента Александър Лукашенко, за който беларуската централна изборна комисия разгласи победа с 80%, оспорвана и от опозицията, и от множеството протестиращи.

Още през декември 2020 година Tut.by остана без статус на медия. По-късно управляващите в Минск не разрешиха уеб страницата като " екстремистка организация ", а доста от чиновниците избягаха и сътвориха ново издание, наречено " Зеркало ". Бе открито и че компанията - притежател на уеб страницата е получавала данъчни облекчения, на които няма право.

Този месец беларуският правозащитник Алес Бяляцки, съносител на миналогодишната Нобелова премия за мир, бе наказан на 10 години затвор този месец, приет за отговорен във финансиране на митинг. Съединените щати и Европейският съюз осъдиха процеса като фарс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР