Две големи проучвания - в Швейцария и Южна Корея, доказаха,

...
Две големи проучвания - в Швейцария и Южна Корея, доказаха,
Коментари Харесай

Проф. Христова: Мъжете повече се заразяват и по-тежко прекарват COVID-19

 Две огромни изследвания - в Швейцария и Южна Корея, потвърдиха, че е част от хората имат клетъчен имунитет против COVID-19 без да са боледували. Предполага се, че е кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират.

Това сподели в студиото на " Денят стартира " проф. Ива Христова - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Това значи, че част от популацията в никакъв случай няма да се разболее или ще го прекара доста леко. Смята се, че на тази кръстосана реактивност се базира фактът, че децата не боледуват или боледуват доста леко, тъй като те обикновено изкарват циркулиращите коронавируси, които предизвикват остри респираторни болести ", посочи тя.

Последните изследвания сочат, че огромна част от популацията са диагностицирани като безсимптомни, само че до 80% от тези хора след това развиват някакви признаци, заяви проф. Христова и добави:

" Това, че все още на диагностициране са безсимптомни, не значи, че те ще останат такива - в противен случай, доста по-вероятно е те да развият някакви, въпреки и леки, признаци. Затова при тях се обръща внимание, че е значима карантината, че те могат да заразяват и че е добре да се лекуват ", акцентира тя и предизвести безсимптомните пациенти да не се успокояват с това, че от епидемиологична позиция не са толкоз заразни.

По думите ѝ проучванията на ковид сочат, че " голямата част от тежките случаи са при мъже ".

" Това по какъв начин ще прекараме болестта е въпрос на имунна система. Затова огромната част от проучванията са ориентирани към имунитета. Те демонстрират, че до момента в който при децата съществена роля играе вроденият имунитет - в тази ситуация интерферонът, при възрастните това е добитият имунитет - нашите антитела и нашите Т-клетки, т.е. клетъчният имунитет ", изясни проф. Христова и още веднъж акцентира: " Мъжете повече се заразяват и по-тежко го прекарват. "

Според нея " ние явно сме в основата на втората вълна " на COVID-19, само че какъв брой " висока " ще е тя, зависи от нашето държание. Все още коронавирусът у нас се популяризира клъстерно, само че се чака усилване на наклонността за извънклъстерно разпространяване, означи тя и добави, че " България седи доста добре на европейската карта ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР