Две големи политически фигури бавно умират в два различни затвора

...
Две големи политически фигури бавно умират в два различни затвора
Коментари Харесай

Публични изтезания. Как Саакашвили и Навални бавно умират в затвора

Две огромни политически фигури постепенно умират в два разнообразни пандиза - единият в Русия, а другият - в Грузия. Руският опозиционер Алексей Навални и някогашният президент на Грузия Михаил Саакашвили са подложени на изтезания. Общото сред двамата е в това, че Путин ги счита за свои персонални врагове.

Ако имаше урок, който да се извлече от историята, той щеше да е обвързван със ориста на Сергей Магнитски . През 2009 година той е никому незнаен съветски юрист, който разказва случаи на корупция, а в отговор е задържан, малтретиран и оставен да почине в пандиза без лекарска помощ.

Днес на битката против нарушителите на човешки права, тъй като на него беше кръстен световен закон.

Днес, 24 години по-късно, има риск историята да се повтори с Михаил Саакашвили и Алексей Навални . Те са измъчвани в затвори в Русия и Грузия , изгубили са доста от тежестта си, не получават здравна грижа, физически са неузнаваеми. Предполага се, че освен Навални, само че и Саакашвили е бил токсичен.
Кои са Навални и Саакашвили
Алексей Навални е най-известният съветски опозиционер и критик на президента на Русия Владимир Путин. Той е и създател на следствия, разкриващи корупционни схеми по високите етажи на властта и доближени на Путин политици и олигарси.

Преди година по условие на съветския медиен регулатор доста медии в Русия започнаха публикации и видеа с следствията на Навални. Сред тях беше и следствието - голяма постройка на Черно море с парк и други постройки към нея.

Навални е създател и на организацията Фонд за битка с корупцията , която през юни 2021 година беше оповестена за и неразрешена в Русия. Той построи и мрежа от политически офиси, които за разлика от доста други опозиционни организации, имат структури из цяла Русия.

Въпреки пандиза, арестите, правосъдните каузи и прогонването от страната, мрежата на Навални наложи и продължи да стартира хрумвания за. То се показва в апела да се поддържат претендентите, които имат късмет да победят претендентите на партията на Путин " Единна Русия " .

Михаил Саакашвили е президент на Грузия от 2004 до 2013 година Той подхваща радикални промени, след които още в първите години на ръководството му Грузия прави внезапен завой от Русия и от ден на ден замязва на западноевропейска страна.

Страната се повишава с пунктове нагоре в международните показатели като този за усещане на корупцията и този за върховенството на правото. Влиза в класациите на първите 10 страни в света по критериите " лекост на воденето на бизнес " и " икономическа независимост ", икономистът Красен Станчев.

Саакашвили напуща Грузия няколко дни преди да изтече срокът на президентските му компетенции - през декември 2013 година През 2014 година се включва в ръководството на Украйна, поканен от новоизбрания украински президент Петро Порошенко . В Украйна Саакашвили оглавява консултативния съвет по промените на президента, по-късно става губернатор на Одеса и получава украинско поданство.

През 2017 година влиза в спор с Порошенко и става опозиционер, като оглавява митинги с искане за импийчмънт и нови избори. Следва арест, обвинявания, лишаване на поданството и изненадващо освобождение. Украинското поданство му връща актуалният президент Володимир Зеленски през 2019 година , когато го назначава за собствен консултант по промените.

В негово неявяване в Грузия против него има формирани 4 наказателни каузи и две произнесени присъди. Първата е по отношение на убийството на сътрудника на Обединената банка на Грузия Сандро Гиргвлиани през 2006 година, втората - с побоя над депутата Валерий Гелашвили през 2006 година Общо по двете той получи 9 години затвор .

Срещу него към момента тече дело по обвинявания, повдигнати през 2014 година за корист с власт при разпространяване на протест през ноември 2007 година
Затворите
И Навални, и Саакашвили попадат в затвор незабавно откакто се прибират в страните си от чужбина.

През януари 2021 година Навални се връща в Москва след лекуването си в Германия . Той беше задържан още на летището и наказан на 3,5 години затвор по, завършило с условна присъда. Два месеца по-късно по дело за машинация и по дело за пренебрежение към съда.

Саакашвили се прибра в родната си Грузия през октомври 2021 година Това стана след дългогодишния му престой в Украйна. В Грузия Саакашвили незабавно беше задържан и от този момент е в пандиза.
Отровите
На 20 август 2020 година Алексей Навални изпадна в кома, до момента в който пътуваше със аероплан на съветска територия. По-късно той беше оздравял в Германия, където две самостоятелни експертизи стигнаха до заключението, че е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 година откри и отровителите му - лекари и химици, работещи за съветските секрети служби ФСБ, които са правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Именно към проверяващия уебсайт Белингкат се обърна и някогашният грузински президент Михаил Саакашвили при започване на януари. Той помоли персонално Христо Грозев да ревизира връзките сред съветските специфични служби и считаното за проруско държавно управление в Грузия.
Дадоха ми примес, която ме убива в продължение на месециМихаил Саакашвили
„ Те желаеха да убият Навални на момента, а на мен ми дадоха примес, която ме убива в продължение на месеци “, написа Саакашвили от затворническата килия.

През декември предходната година Саакашвили сподели, че е бил токсичен в ареста през 2021 година Той показва за виновен за отравянето си Путин., че в тялото му има " съществуване на тежки метали ", а влошеното му здраве е резултат от отравяне с тях.

Оттогава здравето на Саакашвили очевидно се утежнява. Още при започване на 2022 година се появи и информация, че той е измършавял доста и положението му е влошено.

После управляващите го реалокираха в болница, само че както юристите му, по този начин и правозащитници споделиха, че не получава нужните грижи там, и упрекнаха държавното управление, че крие информацията за действителното му положение. Много публични фигури желаеха от съда да пусне Саакашвили в чужбина, където да се лекува.

В понеделник съдът в Тбилиси отхвърли настояването му за освобождение от пандиза по здравословни аргументи, заяви правният екип на Саакашвили, представен от грузинската работа на RFE/RL.
Мъченията
Два месеца откакто беше арестуван, Саакашвили заяви, че е в следствания арест.

След ареста си през октомври 2021 година той е изгубил повече от 60 кг от тежестта си и към този момент тежи под 70 . Според основния доктор на клиниката Зураб Чхаидзе Саакашвили приема единствено 500-600 калории дневно, което води до прогресивна загуба на тегло.

Грузински лекари и интернационалните специалисти предизвестяват за смъртната заплаха, надвиснала над Саакашвили и нужда от лекуване. От месеци той страда от множествео болести, измежду които туберкулоза и деменция. По думите на юристите му той не получава съответно лекуване, сега на може да поема храна, а до него бива допускана единствено майка му.
Михаил Саакашвили всекидневно е изтезаван обществено. Мисля, че тяхната цел е да го убиятВолодимир Зеленски
За правото му на лекуване в Съединени американски щати или Европа се застъпват Украйна , Европейски Съюз , общественици и доста международни сегашни и някогашни политици. В Грузия и още в над 20 страни се организираха манифестации в негова отбрана.

В началото на февруари украинският президент Володимир Зеленски упрекна грузинските управляващи в " бавното ликвидиране " на Саакашвили и назова протичащото се " обществено мъчение " на жител на Украйна.

" Не разисквам въпроса за какво беше задържан някогашният президент на Грузия, какви са следствията от това за политиката и демокрацията на Грузия. Това е техен вътрешен въпрос ", сподели Зеленски. " Говоря за ареста на украинския жител Михаил Саакашвили, който всекидневно е изтезаван обществено. И мисля, че тяхната цел е да го убият ".

От юни предходната година Навални е в наказателна колония със непоколебим режим и повече от 10 пъти е вкарван в карцер. Причините да е затварян в изолатора са да вземем за пример, че не се е измил в точния момент, не е поздравил вярно, не се е показал вярно или че не е закопчал копче на ризата си.

При престоя си в изолатора в края на предходната година Навални се разболя тежко, без да получи здравно лекуване. Миналата седмица той още веднъж в карцера, този път за половин година.

За шест месеца опозиционерът е прекарал повече от 100 дни в изолатора, което докара до внезапно утежняване на здравето му. Карцерът е стая с размери 2 на 3 метра, в която няма дневна светлина, а Навални е заставен да седи на железна табуретка. Той няма право и на никакви свиждания.

" Дори и фанатици, и серийни убийци, които излежават доживотни присъди, имат право на свиждания, само че аз нямам ", написа Навални в Инстаграм.
Дори серийни убийци имат право на свиждания, само че аз нямамАлексен Навални
Адвокатът му Вадим Кобзев сподели, че управлението на пандиза съзнателно е преместило болен пандизчия в една килия с Навални, с цел да го болести с грип. След това опозиционерът е бил лекуван с антибиотици, вследствие на което е получил стомашни проблеми и е измършавял.

Преди дни Европейски Съюз осъди съветските управляващи за физическите и душевен изтезания на Навални. Руски лекари и юристи към този момент до президента Путин с искане да обезпечи подобаващи грижи и " да приключи злоупотребите " с него. Последва даже реакция на политици - над 80 локални депутати, които са със статут на общински съветници, също подписаха в негова отбрана.

В края на януари десетки хора от целия свят в поддръжка на съветския опозиционер, а неговите сътрудници започнаха плана " Освободете Навални ", в който се включиха 500 хиляди души от целия свят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР