Две години след терористичното нападение с микробус на оживения барселонски

...
Две години след терористичното нападение с микробус на оживения барселонски
Коментари Харесай

Барселона почете паметта на жертвите от нападението на булевард Ла Рамбла

Две години след терористичното нахлуване с микробус на оживения барселонски бул. Ла Рамбла, политици и близки на починалите уважиха паметта им на гала в каталунската столица, заяви ДПА. Членовете на фамилиите на жертвите сложиха бели карамфили на цветната мозайка на улицата, дело на фамозния каталунски художник Хоан Миро. На церемонията, която мина без речи, прозвуча изпълнена на виолончело обичайната каталунска приспивна ария.

На 17 август 2017 година ислямски екстремист съзнателно прегази с ван няколко души на булеварда. По-късно в близкото градче Камбрилс различен автомобил извърши сходно нахлуване - блъсна пешеходци. В двете набези починаха 16 души, 120 бяха ранени.
На възпоменанието през днешния ден участваха кметът на Барселона Ада Колау и каталунският министър председател Ким Тора, както и испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка. Испанският министър председател Педро Санчес написа в Туитър на испански и каталунски: " Днес и вечно ще си спомняме и ще сме солидарни с жертвите и техните фамилии. Ще бъдем непоколебими и единни против тероризма, защитавайки демокрацията, свободата и взаимното битие ".

Успоредно с това възпоменание при започване на Ла Рамбла бе проведена друга гала от Асоциацията на близки на жертви на терористични атентати (ACVOT), която твърди, че доста от починалите са забравени.

Съдебният развой против трима обвинени за атентатите ще стартира през 2020 година, заяви испанската телевизия. Смята се, че други от забърканите в тях са били убити - или в детонация на къща, в която са правили бомби, или убити от полицията в нощта на нападенията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР