Две години след тежка катастрофа, при която сърцето на военния

...
Две години след тежка катастрофа, при която сърцето на военния
Коментари Харесай

Младият пилот с преместено отдясно сърце мечтае да лети отново

Две години след тежка злополука, при която сърцето на военния водач Здравко Димов се реалокира отдясно, а лекари в " Пирогов " избавят живота му с неповторима интервенция, младият мъж посети незабавната болница, с цел да им благодари. Той е с частична парализа на едната ръка и към момента не може да лети, само че към този момент кара и спортува.

" Спомням си по какъв начин паднах на земята, по какъв начин си махнах каската, на няколко пъти се пробвах да стана и всякога падах, по този начин наляво ", споделя пред Здравко Димов.

Това се случва на 15 октомври 2020 година на столичния бул. " България ", откакто Здравко натиска внезапно спирачките на мотора си, изхвърча и се забива в кола, а моторът го удря в гърба.

Закаран е в " Пирогов ", където лекарите откриват, че при гръдната контузия сърцето му се е преместило отдясно. Операцията е животоспасяваща, първата такава у нас. Събуждането след 45 дни в реанимация е шокиращо за 28-годишния водач.

" Когато пристигна в схващане, залата, в която се намираше в реанимация, там са 4 кревати, против него беше пациентка, докарана по-рано. Имаше една огромна злополука в Ямбол, няколко пациенти тогава бяха докарани с военнотранспортен аероплан в " Пирогов ". Най-тежкото положение беше тя и беше в нашата реанимация, тя апропо също оцеля и той я разпозна. Тогава в ролята си, преди той самият да пострада, в ролята си на водач е транспортирал тази жена от Ямбол до София. И след това като се разсъни внезапно я вижда против него ", описа пред доктор Валерий Плачков, шеф на Реанимация в Неврохирургичната клиника на " Пирогов ".

" Видях, че нямам нищо общо с това, което бях. Аз бях 90 кг, а бях станал 63 кг ", споделя още младият мъж.

Борбата за живот обаче продължава, откакто медиците удостоверяват парализата на лявата ръка, поради отделяне на нервни коренчета от гръбначния мозък. Той намира повече смисъл да живее, в сравнение с да се оплаква.

За интервал от 18 месеца той има към 14 интервенции, в това число и в Германия, от които 12 са свързани с ръката. За да му задвижа лявата ръката му обезвреждат за няколко седмици и дясната. Така остава без две ръце за към месец.

" Тогава беше най-трудното. Сега като връщам лентата обратно и си споделям, абе беше гадно, но в този момент е по-добре и по-добре ще става отсега нататък ", споделя Здравко.

След серията интервенции той възвърне придвижването на лявата си ръка, остана проблем фината моторика на ръката, той по тази причина в този момент е с ортеза, споделя доктор Валери Плачков, шеф на реанимацията в неврохирургията на " Пирогов ": "

Заслугата за оцеляването и възобновяване си Здравко отдава на лекарите и на себе си.

" Най-трудното беше, може би, да се преборя психически със себе си и да привикна с това, че от извънредно деен и деятелен човек в този момент ще би трябвало малко да се успокоя ".

Днес той не стопира да тренира, кара колело и кану-каяк, плува, върви на фитнес, кара даже ски и мечтае още веднъж да извършва служебните си отговорности.

" Много ми липсва летенето, може би това е най-голямото ми предизвикателство, че съм надалеч от авиацията за момента, само че аз ще се върна, сигурен съм ", уверен е Здравко Димов.

Той не стопира да приема провокациите на живота с усмивка, и има вяра, че всеки идващ ден е по-добър от предходния.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР