Две години след като лъвът Сесил стана жертва на ловец

...
Две години след като лъвът Сесил стана жертва на ловец
Коментари Харесай

Остри реакции след убийството на Ксанда

Две години откакто лъвът Сесил стана жертва на ловджия - акт, провокирал ядосан интернационален отклик, същата орис сполетя и неговия наследник Ксанда.

Убийството му стана мотив още веднъж да се надигне неодобрение против трофейния лов на скотски тип, чиито представители значително са намалели в естествена среда, оповестиха международните осведомителни организации.

От организацията World Heritage Species, промотираща отбраната на африканските лъвове, оповестяват, че 6-годишният Ксанда е бил погубен на или към 7 юли отвън националния парк Хванге в Зимбабве, недалече от мястото, където почина татко му Сесил.

Ксанда, сходно на Сесил, е бил следен посредством нашийник с GPS от проучвателен екип от Оксфордския университет.

Синът на Сесил е погубен от неназован клиент на уредника на сафари Ричард Кук. Кук също е удостоверил гибелта на Ксанда. " Ловът беше легален и нашийникът беше върнат. Това е всичко, което мога да кажа на този стадий ", е декларирал той.

През 2015 година Сесил стана жертва на трофейния ловджия от Съединени американски щати Уолтър Палмър. Тогава се говореше, че Палмър, по специалност ортодонт, е платил 50 000 $ за организирането на лова.

След като убийството на Сесил провокира ядосан интернационален отклик, Уолтър Палмър краткотрайно прекрати практиката си и се " покри ". Зимбабве не повдигна обвиняване против него, защото се откри, че ловът е бил легален.

Убийството на Ксанда даде мотив бранителите на африканските лъвове още веднъж да разкритикуват остро трофейния лов, както и да напомнят, че броят на царствените животни застрашително понижава в следствие и на други човешки действия като завземането на хабитата им и лишаването им от плячка посредством отстрелване на животни за храна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР