Две години след излизането й на английски, на българския книжен

...
Две години след излизането й на английски, на българския книжен
Коментари Харесай

Нова книга разказва за европейките султанки в Османската империя

Две години след излизането й на британски, на българския хартиен пазар се появи книгата на Анна Бъкстон „ Европейките султанки на Османската империя ” – занимателен труд, който ни превежда през най-суровите години от историята.

История, която сме привикнали да свързваме с имената на мъже – владетели, поробители и войни. Този път обаче гледната точка е друга. В основната роля са нежните спътнички на султаните, станали майки на децата им и изиграли немалка роля в ръководството на Османската империя.

Анна Бъкстон ги изважда от студената сянка на предишното, за което в края на книгата откровено й благодарим.

„ Европейките султанки на Османската империя ” е пътешестване с начална точка края на 13 век. Оттогава редица византийски, български и сръбски принцеси се омъжват за владетелите в империята. Някои от тях резервират религията си и лишават децата си от опцията да бъдат султани. Други одобряват Исляма и се трансформират в най-важните дами в османското семейство.

Вълнуваща е ориста на българката Тамара Шишман, поискана от султан Мурад I (първият, който употребява тази титла) за жена в името на мира на двете страни. Изпращането й в харема е признато като всеотдайност. Българската черква я включва във всички молебени, а народът й посвещава национални песни и безчет митове. Няма други български принцеси, упоменати толкоз постоянно във фолклора ни. Още имена на султанки изскачат едно по едно от страниците. Мара Бранкович, Нилюфер Хатун, Теодора Кантакузина.

Всяка от тях внася по малко от своята европейска просвета, език, мода и вяра в Империята, кореспондира с монарсите на Европа и оказва въздействие върху водените от османците войни.

Следва интервалът, в който султаните стартират да избират съпруги всред робините в харема, с цел да избегнат феодални въстания и да обезпечат мощна последователност. Тук се появява фигурата на украинката Хюрем Султан – фаворитка на Сюлейман Великолепни. Нейната власт е голяма – тя съумява да промени напълно системата за завещание в Империята, да се освободи от статута на робиня и да се отърве от всичките си врагове в името на живота на децата си.

Следващата значима султанка е Кьосем, чиято власт върху Империята траяла съвсем 39 години. Тя била първата, която ръководи напълно сама, а не посредством въздействие върху брачна половинка и синовете си. Следват още и още дами с европейски корени, които иззад стените на османския двор постановат своите визии за политиката, културата, музиката и архитектурата.

Подробностите към орисите им споделя Анна Бъкстон, а вие сте тези, които ще решите дали те са имали шанса или злощастието да станат султанки. Доближете се до историите им и се вдъхновете от силата и куража им. 

Анна Иванова Бъкстон е родена и отраснала в Бургас. От 1980 година живее във Англия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР