Две години разследване на Европол доведе до разбиването на суперкартел,

...
Две години разследване на Европол доведе до разбиването на суперкартел,
Коментари Харесай

49 задържани при разбития от Европол суперкартел за кокаин, в операцията е участвала и ГДБОП

Две години следствие на Европол докара до разбиването на " суперкартел ", снабдявал една трета от континента с кокаин. Арестувани са 49 души при интервенции в няколко страни. В интервенцията на територията на Испания са взели участие и чиновници и на ГДБОП.

30 тона иззет кокаин и арестувани 49 души, от които шестима са високопоставени членове на суперкартела. Такъв е резултатът от интервенцията на Европол.

" Арестите са образец за интернационална интервенция против най-опасните проведени незаконни групи ", съобщи Ян Оп Ген Оорт, представител на Европол.

Арести бяха осъществени в Нидерландия, Белгия, Франция, Испания, Обединените арабски емирства. Сред арестуваните е английски жител, за който се допуска, че е управлявал картела. През последните годините той живеел в Дубай, а преди този момент в Испания.

Глобалната търговия с кокаин е проведена от големи мрежи, които работят дружно. Вече не става дума за една формация. И това е извънредно рисково, тъй като те са доста изобретателни, бързи и работят отвън юрисдикцията на Европейския съюз ", сподели още представителят на Европол.

Кокаинът се транспортирал основно от Южна Америка и се внасял в Европа през пристанищата в Ротердам и Амстердам. Експерти по опиатите са скептични за резултата, който ще имат арестите върху наркопазара в Европа. От Европол, обаче, дефинират интервенцията като съществено предизвестие към целия незаконен свят.

" Досега Емирствата бяха безвреден парадайс за нарушителите, само че това време свърши. Вече чудесно си сътрудничим с полицията в Дубай, тъй че нарушителите би трябвало да търсят друго място, където да се крият ", сподели Ян Оп Ген Оорт.

През последното десетилетие приемането на кокаин в Европа се е нараснало фрапантно. Според статистиката предходната година 3 милиона и половина души на континента са употребявали кокаин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР