Две фирми са получили за две години и половина около

...
Две фирми са получили за две години и половина около
Коментари Харесай

Имало ли е злоупотреби за милиони с тол системата? Спор между бивши и настоящи ръководители от АПИ

Две компании са получили за две години и половина към 50 млн. лева по тази причина, че през тях минава заплащането на ТОЛ таксите. Фирмите прибирали 7% от приходите. За това алармираха от Министерство на регионалното развитие, след което назначиха инспекция по случая. Защо е било належащо наемането на тези компании – тематиката разясниха някогашният ръководител на АПИ и някогашен началник на ТОЛ ръководството проф. Олег Асенов и заместител - районният министър Захари Христов.

„ Това е належащо, тъй като по европейска процедура има три съществени субекта – консуматор на пътя, снабдител на електронни услуги и лице за събиране на пътни такси. Това не е нито български патент, нито „ българско чекмедже ”. Това е процедура, избрана посредством Директива 52. Навсякъде в Европа има такива компании, информацията за тези компании е налична в обществени регистри ”, изясни проф. Асенов, по Нова теливизя.
 След инспекция на тол системата: Милиони са изгубени от безконтролни заплащания След инспекция на тол системата: Милиони са изгубени от безконтролни заплащания
Проверка на тол системата, предоставена от служебния министър на районното развиване Виолета Комитова, демонстрира, че приходите от нея нама...

Той акцентира, че възнаграждението на другите снабдители в Европа варира сред 2% и 12%. Според него има нужда от сходни снабдители, защото огромна част от потребителите желаели да си закупуват услугите от място, което се намира покрай тях. Доставчиците оперирали над 9 000 пункта за продажба.

 Според зам.-министър Христов обаче в директивата, упомената от някогашния началник на АПИ, не е посочено като наложително, че компанията – адресат на средствата, би трябвало да бъде частна компания.„ Това е въпрос на корекции, които ще се опитаме да създадем. 57 млн. лева е чистата комисионна за компаниите. Не мога да кажа какви са разноските им. Фирмите са подбрани посредством социална поръчка ”, сподели той.

Проф. Асенов обаче отвърна и уточни, че това не е правилно, а изявлението на Христов показвало, че не познавал нормативната уредба.

" Има свободен регистрационен режим. Всяка българска компания, която желае, дава отговор на условията и премине процедурата за оперативна съгласуемост може да бъде народен снабдител. В момента още 4 компании са в разнообразни етапи и чакат да станат снабдители ", отвърна някогашният началник на АПИ.
 Комитова: При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна компания Комитова: При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна компания
В началото на идната седмица се чакат резултатите от инспекцията на тол системата. В момента гледаме всички налични документи, за...

Зам.-министърът твърди, че мениджмънтът на ТОЛ системата е неприятен. Първото, което е разкрила инспекцията на Министерство на регионалното развитие, е, че няма звено, което да управлява осъществяването на договорите.

„ Заедно с първия контракт за планиране и създаване, има зародили нови 27 контракта на стойност 46 млн. лева за най-различни действия. В момента, като направихме калкулации, в случай че изкараме винетките и ги върнем в АПИ, ТОЛ ръководството няма да може да се самоиздържа ”, уточни Христов.

Според проф. Асенов за започваща система тези разноски са напълно в нормата. Той даде за образец Италия и Франция, които са постигнали сходни цели.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР