Две деца на семейство бежанци, пристигнало наскоро от Украйна, вече

...
Две деца на семейство бежанци, пристигнало наскоро от Украйна, вече
Коментари Харесай

Две деца от Украйна посещават българско училище в Кърджали

Две деца на семейство бежанци, пристигнало неотдавна от Украйна, към този момент посещават българско учебно заведение. От предходната седмица те са част от учебния живот в Средно учебно заведение „ П. Р. Славейков “ в Кърджали, сподели пред Българска телеграфна агенция шефът му Милко Багдасаров.

Той уточни, че, макар упованието децата да срещат усложнения поради езика, езиковата преграда се оказва бързо преодолима и братята Георги и Николай сполучливо поддържат връзка с връстниците си. 

„ Те си се схващат обикновено. Е, тук- там се питат с ръце кое какво значи, само че това е също част от положителното взаимоотношение “,  описа Багдасаров.
Георги е деветокласник и знае малко български, а Николай – във втори клас и разчита както на помощта на батко си, по този начин и на новите съученици и класната ръководителка Снежана Сотирова, които също му оказват помощ с езика и разбирането на уроците. 

„ Задължително поставям детенце при него, което му оказва помощ и демонстрира какво пишем. А когато Николай не схваща, аз му изяснявам на съветски “, изясни Сотирова и добави, че второкласникът към този момент взима и присъединяване в клас.

Брат му Георги също се приспособява и се усеща добре в кърджалийското учебно заведение. Момчето споделя, че към момента няма учебници, само че има няколко тетрадки. Заел се е да учи български, с цел да се схваща с хората в новата среда.

В Средно учебно заведение „ П. Р. Славейков “ са подготвени да посрещнат още деца, като им обезпечат добра среда, храна, опция да се учат и да не са на улицата. До дни кърджалийското учебно заведение се чака да стартира да посещава още едно дете на бежанци. Нагласата на управление и чиновници е за съпричастност с хората, избрали родината ни за свое леговище.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР