Две деца на 7 и на 9 години са починали

...
Две деца на 7 и на 9 години са починали
Коментари Харесай

Пулмолог: Малък процент от децата ще има клинична изява заради COVID-19

Две деца на 7 и на 9 години са умряли след заразяване с КОВИД-19. По-голямото дете е умряло в болница в Пловдив на 19 септември, само че и към днешна дата не попада в формалната статистика, защото по данни на Министерство на здравеопазването записаната причина за гибелта му е друго заболяване. Само през този месец умрелите от ковид деца към този момент са три.

Има ли мотив за безпокойствие и по-опасен ли е " делта " разновидността за децата - Мария Чернева потърси отговорите.

Проф. Светлана Велизарова, детски пулмолог, съобщи: За едното дете знаем, че бебе, преди 30-тия си ден от раждането, недохранено, живеещо в доста тежки битови условия, което значи, че самото дете е нямало никаква имунна отбрана, може още вътреутробно да е инфектирано с коронавирус и е потърсена лекарска помощ доста най-после. За другите деца не знам детайлности, само че съм съвсем уверена, че ще бъде намерено съпътстващо заболяване - и то хронично и най-вероятно придружено с някакъв имунен недостиг. Защо споделям това - тъй като в множеството изследвания, които са правени за деца с коронавирус, като в едно от първите изследвания взе участие и България, мога да ви кажа, че от това изследване от 550 деца изследвани с коронавирус, единствено при едно от децата болестта протече тежко.

Делта разновидността е по-заразен, само че никога не протича тежко.

Най-пазената възрастова група през цялата минала година, това бяха децата в детска градина и учениците във всички възрастови групи. Те бяха де факто една година у дома. Естествено, че в този момент, когато са свободни, те са били най-незащитени. Нито имунизирани, нито са влезнали в допир да прекарват, тъй че най-често в този момент ще установяваме при децата и младежите заболяване с коронавирус. само че при доста дребен % от тях, да кажем 20-30 % ще има клинична изява. При всички останали деца това ще мине в доста случаи Без никаква симптоматика.

По принцип всички случаи и в България на деца, които им се наложи да лежат в болница, при всичките имаше някакви утежняващи условия като затлъстяване и диабет за тежкото протичане на болестта. Едно обикновено, крепко, право дете ще премине през ковида, пък даже и да е бебе имах такива близки деца, при които ковидът протече като една по този начин малко по-тежка простуда, само че несъмнено под интензивно наблюдаване на лекарите.

В международен мащаб доста малко са установените смъртни случаи при деца, като при огромен % при тези случаи при децата или има хронични болести или непостоянен преди този момент имунен недостиг ", сподели още проф. Светлана Велизарова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР