Две десетилетия изследвания и пандемия доведоха до бум в програмите,

...
Две десетилетия изследвания и пандемия доведоха до бум в програмите,
Коментари Харесай

Културата все повече се използва за лечение на проблеми с психичното здраве в Европа. Ето как

Две десетилетия проучвания и пандемия доведоха до взрив в стратегиите, употребяващи културата поради нейните изгоди за здравето. Все по-голям брой начинания в цяла Европа употребяват достъпа до изкуството като инструмент за възстановяване на здравето и благосъстоянието наред с класическото здравно лекуване, разяснява euronews.

В датския град Силкеборг група млади майки, които страдат от следродилна меланхолия, оповестяват, че се усещат по-близо до новородените си, по-спокойни и по-оптимистично настроени след присъединяване в седмични сесии за пеене, предопределени да подобрят психологичното им здраве.

Подобни резултати са следени и в групи, участващи в плана Музика за майчинството на Световната здравна организация (СЗО) в четири други града в Италия и Румъния.

„ Точно както физическата интензивност носи изгоди за здравето, по този начин и културната интензивност също има изгоди за здравето “, сподели Нилс Фиет, механически чиновник в Световната здравна организация и съдиректор на нейната лаборатория за изкуства и здраве, сподели пред Euronews.

„ Разбира се, има обществен съставен елемент, който можете да получите и по други способи “, сподели той. „ Но музиката и това, което тя катализира, явно е фактор, който усъвършенства реакцията и ние видяхме надълбоко влияние върху степента на възобновяване на майки със следродилна меланхолия. “

Изкуствата играят „ съществена роля “ за здравето
През последните 25 години са извършени обширни проучвания за въздействието на изкуството върху здравето и благосъстоянието.

Доклад на СЗО от 2019 година откри, че изкуството играе „ съществена роля “ за подобряването на здравето и благосъстоянието на хората, както и за предварителната защита на болести през целия живот. В него се заключава, че „ удобното влияние на изкуствата може да бъде подсилено посредством признание и деяние въз основа на възходящата база от доказателства “ и включва апел към държавните управления в международен мащаб да предизвикват ангажираността в изкуствата.

„ Този ​​доклад е като нашата Библия “, сподели Корнелия Кис, която управлява „ Култура за здраве “, план, отчасти финансиран от Европейската комисия за повишение на осведомеността за стратегиите, които употребяват културата за нейните изгоди за здравето в цяла Европа и отвън нея.

„ Взехме Библията и я разширихме. “
След 18 месеца събиране на данни, Култура за здраве показа констатациите си на конференция в Елефсина, Гърция, на 9 юни, където също по този начин издаде някои рекомендации за политики, които да бъдат приложени на равнище Европейски Съюз.

Той прикани да вземем за пример Европейски Съюз да финансира образование и конференции, с цел да притегли вниманието към типовете планове, които могат да бъдат изпълнени, и да подтиква вложенията в предварителната защита и насърчаването на здравето.

Той също по този начин предложи насърчаването на потреблението на обществено определяне, учредено на културата, в целия Европейски Съюз, както и прибавянето на специфични разпореждания в политическите документи. Но най-важната стъпка, изясни Кис, е „ тези полемики да се организират на локално равнище, във допустимо най-вече държави-членки “.

„ Нека използваме тези уроци “
Достъпът до просвета се загатва като един от детайлите на живота на индивида, който има „ значимо влияние върху психологичното здраве “ в дълго чакания повсеместен метод на Комисията към психологичното здраве, оповестен по-рано този месец. Достъпът до природа, спорт и подобаващи условия на живот са също отбрани.

„ Пречките пред положителното психологично здраве не могат да бъдат преодолени единствено в границите на здравната система “, се споделя в стратегическия документ. „ Изкуството и културата са значими за насърчаването на позитивното психологично здраве и благосъстоянието на индивидите и обществото като цяло, като поддържат общественото включване и понижават психологичните здравна стигма. “

Изпълнителната власт на Европейски Съюз даде 1,23 милиарда евро фондове на Европейски Съюз разполагаем на държавите-членки, с цел да ги поддържа да „ слагат хората и тяхното психологично здраве преди всичко “.

Говорейки на конференцията „ Култура за здраве “ в Елефсина, европейският комисар за европейския метод на живот Маргаритис Схинас назова политическите рекомендации на организацията „ доста провокиращи размисъл “, добавяйки, че в този момент Европейски Съюз би трябвало „ да употребява всички тези доказателства “.

„ Научихме доста “, сподели той, „ в този момент дано използваме тези уроци. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg