Две дербита ще съберат погледите утре вечер. За едното ще

...
Две дербита ще съберат погледите утре вечер. За едното ще
Коментари Харесай

Вечните мерки за вечното дерби

Две дербита ще съберат погледите на следващия ден вечер. За едното ще тръпне целият свят – два от най-успешните тимове на планетата „ Байерн “ и „ Реал “ ще играят в полуфинал от Шампионската лига. Други два гранда, от дълго време известни единствено на родна почва, също ще мерят сили. Ще блокират центъра на София с шествията си, ще хвърлят бомбички, ще палят димки…

Естествено, че приказваме за „ Левски “ и ЦСКА. Двата колоса на футбола ни, които към този момент 10 години не могат да станат първенци. А за европейски триумфи е несериозно изобщо да приказваме.

Шампиони отвън терена ли са най-малко „ Левски “ и ЦСКА? Едва ли. В Турция предходната седмица почитатели на „ Фенербахче “ пратиха треньора на „ Бешикташ “ в болница, където му зашиха главата с пет шева. В Гърция футболен шеф приключи мач в Солун с пищов на кръста. А в Сърбия непосредствено убиха служител на реда под прикритие на дербито „ Цървена звезда “ – „ Партизан “. Просто му възпламениха бомба в устата.

Дори и при хулиганите не сме №1, въпреки че на „ сини “ и „ червени “ очевидно им се желае да се „ изявят. “. Идва ново постоянно дерби с безконечните ограничения за сигурност. Мерки ли? Хайде на бас, че в сряда още веднъж пушек ще покрие стадион „ Васил Левски “, ще има бомбички, ще има изпочупени возила на градския превоз. Нищо остаряло няма да ни е непознато.

Кой е виновникът?

Феновете


Крайно неточно би било да слагаме всички под общ знаменател. Хиляди вървят на стадиона, с цел да гледат в действителност постоянно дерби. С фланелките, с шалчетата, само че и с лицата си. Мнозина други обаче остават вкъщи, опасяват се да не изпаднат в ситуацията на полицайката Гергана Зашева. Нито на Гергана Орлова, потърпевша съществено през 2003-а в бранш „ Г “ на „ Българска войска “. Страх ги е и то с съображение. Част от проведените агитки са проводникът на насилието, граничещо с тероризъм. За тях е по-важно не дали „ Левски “ ще бие ЦСКА или противоположното, а дали хореографията на противника няма да е по-атрактивна. Мачът е последната грижа – дербито е на трибуните. След случая с Орлова почитателите на ЦСКА нямат бомбени прегрешения с рисков край. През годините ултрасите на „ Левски “, в това число в евротурнирите, нееднократно си изкарваха санкции поради простотията си. Дали Йордан Исаев е същинският провинен за наранената полицайка? Срещу признание не можем да спорим, само че можем да се съмняваме. Може би е посочен да бъде изкупителната жертва поради чистото си досие и смекчаващи виновността условия. Сигурно е, че няма по какъв начин да е метнал бомбата на 50 метра разстояние. Ако това се потвърди като факт, лекоатлетическата федерация бързо да го вика за подготовка за олимпиадата Токио 2020! Иска се изкупителна жертва, ето я. Тепърва почват каузи, доказване на тежестта на телесните повреди. И по остаряла българска традиция нищо чудно най-после да мине и без отговорни. Както с „ аления “ случай с Гергана Орлова. Бъдете сигурни – бомбата е метната от непредпазливост, а не от предпочитание да бъде засегнат някого. А в случай че въпреки всичко е имало действителна цел, то тя е била фенският блок на ЦСКА, а не органите на реда. И в двата случая приказваме за същински тероризъм, тъй като целта са хора.

Полицията


И огромният отговорен, и огромният почтен. Не е ли допустимо човек от органите на реда да е намигнал под мустак при вкарването на бомбата? Дали поради финансов тласък, фенски подбуди или просто от другарство. Трудно е да се повярва, че при всички камери на стадиона може да се вършат бомбички по време на дербито. Ако е правилно, значи камерите не желаят да снимат този акт. Полицаите охраняват шествия на почитатели, забулени с шалове и суичъри. Защо тогава забранихме бурките? Полицията се оправдава, че не може да забрани шествията, макар че не са разрешени от общината. А от съображения за сигурност блокира центъра на София. Къде го има това по света? Да вземем за образец мача „ Байерн “ – „ Реал “, който към този момент споменахме. До „ Алианц Арена “ се стига с една линия на мюнхенското метро, която е за всички. Само че произшествия не се случват, макар залогът от доста милиони евро и още повече популярност в дуела. Накрая ще има и щастливи, и нещастни. Но не и побойници.

Факт е, че полицията е сложена под мотото „ Отпред змия, отзад… дърво “. Неведнъж в историята управленията и на „ Левски “, и на ЦСКА употребяват медиите съгласно интереса си. Веднъж: „ служителите на реда бият нашите деца “, разбирай бомбаджиите. Друг път – „ служителите на реда не си извършват отговорностите “ против неприятните ултраси. Цуг цванг? Кога са прави? В естествените страни посягане към човек на реда е тежко нарушение, носещо затвор. В България обаче екстремистката част от футболните агитки е значима освен за даден мач, а се употребява от дълго време от партийни структури за помпане на митинги, манифестации, избори. С други думи – „ по деликатно с нея “. Не се бърза с наказванията, тъй като както знаем в България всяко знамение е за три дни.

Сега да вземем за пример „ Левски “ пробва да замаже гафа, афиширайки подготвеност за заплащане лекуването на Зашева. Без виновност – отговорен. Но за сметка на това – съчувствен клуб.

Клубовете


Най-малко отговорните за ужаса от предходната сряда са двата гранда. Нито са вкарвали бомби, нито са ги хвърляли. Но те заплащат великански санкции, те изтърпяват мачове без аудитория, което автоматизирано понижава така и така скромните доходи от билети. В последна сметка полицията получава „ една торба пари “, с цел да не се стига до ексцесии. А санкция за нея – в никакъв случай няма! Вината на клубовете е, че през новия век дадоха прекомерно власт на своите почитатели, а те бъркат в нея като мечката в кацата с мед.

Истински „ Параграф 22 “. Колелото се върти. Вечното дерби продължава. Вечните ограничения – също. Още в сряда съвсем цяла България – „ синя “ и „ алена “, ще тръпне кой от двата гранда ще избави сезона с край за националната купа. Ще има димки и бомбички, ще има екшън. Нощна София ще трепери дали няма да се разсъни с почтена жертва, каквато стана Младен през 2000 година, пиещ кафе на бул. „ Граф Игнатиев “ и съдбовно покосен с бомба. Накрая изстрадалият роден почитател ще изпие още едно пиво пред тв приемника и ще превключи канала. На Шампионската лига, естествено. Там ще се гледа единствено футбол от най-висока допустима класа. И дай Боже, на другия ден не приказваме кой е потърпевш от бомбичката.

Наздраве! Вечно дерби, безконечни мерки… Така ще е, до момента в който законът и институциите не ударят грубо с пестник по масата. Ако не не знаят по какъв начин, да попитат Англия. Там бяха най-големите хулигани, а в този момент са най-културните почитатели. Но нашите да попият всичко – същински и до последната писмен знак и мярка, а не да го неглижират по… нашенски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР