Две дела срещу община Варна заведе основателят на Международния фестивал

...
Две дела срещу община Варна заведе основателят на Международния фестивал
Коментари Харесай

Две дела се водят срещу община Варна заради отказан достъп до обществена информация

Две каузи против община Варна заведе създателят на Международния фестивал " Откритие " поради отвод на достъп до социална информация.

Един от въпросите, на който Доно Цветков не получил отговор, визира тематиката с финансирането на културни планове с общински пари във Варна. Според него, защото средствата идват от налозите на варненци, би следвало да е ясно кой, по какъв начин и по какви критерии финансира културни планове. На процедура обаче остава в загадка кой план и по какъв метод е получил пари по локалния фонд " Култура ".

Това открива музикалният продуцент, който през август 2022 година подава искане по Закона за достъп до социална информация. Целта му е била да разбере по какъв начин са оценени другите културни планове, кандидатствали за общински пари от 2017 година до 2021 година, какви са били претекстовете, дали докладите след осъществяване на плановете подхождат на обещанията и така нататък Искането визира и одобрени конгреси, които получават солидна финансова поддръжка от бюджета на Варна. Отговорите биха помогнали да се обясни защо съответно са дадени средствата от варненския бюджет, до каква степен финансирането с пари на варненци им обезпечава добър културен артикул, както и по-поносима цена на билетите.

Доно Цветков е отправил и различен въпрос, а точно какъв брой е коствала на варненци художествената стратегия и техническото й застраховане за Деня на Варна и по какъв начин са регистрирани разноските, които още веднъж са от бюджета на града? Във формалния си отговор от община Варна показват, че информацията визира персонални данни на към 500 физически и юридически лица, работили по тези планове.

Според Закона за достъп до социална информация, когато някой е получил публично финансиране, т.е е длъжен индивид, тази информация също е социална и единодушието им в сходен случай не е належащо. А при положение, че данните засягат трети лица, Община Варна може да потърси тяхното единодушие, тъй че да има изясненост по какъв начин се дават пари за просвета във Варна, счита Цветков.

Музикалният продуцент е завел две каузи, първото от които се е гледало на 8 февруари и се чака решение от съда. Второто следва на 11 април, още веднъж в Административен съд - Варна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР