Две читателски писма получихме по тази тема, което е повод

...
Две читателски писма получихме по тази тема, което е повод
Коментари Харесай

Доц. д-р Георги Пехливанов: Баланитът е сериозен проблем при много мъже

Две читателски писма получихме по тази тематика, което е мотив да я обсъдим по-подробно с доцент доктор Георги Пехливанов. 

Ето с какви недоволства се обърнаха към нас двама мъже с тази диагноза:

Здравейте. Моля за умело и професионално мнение и позиция за болестта баланит.

Вече повече от 9 месеца вървя по лекари, извършвам техните наставления, само че нямам съвсем никакво усъвършенстване. Лекува ли се изобщо това заболяване? Какво би трябвало да научим за него? Какво да подхваща, при изискване че досегашното лекуване не ми оказа помощ?

И.Б. – Перник

Обръщам се с молба към редакцията на в. “Доктор ” да публикувате публикация от експерт, експерт дерматолог за болестта баланит.

Дори не ми е комфортно да призная, че към този момент 2 години се изтезавам от този проблем. Посещавал съм десетки експерти, които ме лекуваха с какво ли не, само че по този начин и не съм оздравял. Има интервали на утешение, само че по-често са налице обостряния. Не знам по какъв начин да продължа, апелирам за помощ и подпомагане.

Ганчо П. – Стара Загора

Доц. доктор Георги Пехливанов е експерт по кожни и венерически заболявания, с 40-годишен опит. Извършва прегледи, съвещания и диагностика на пациенти с кожни болести от друго естество; амбулаторно и болнично лекуване на всички кожни заболявания; обща дерматология; венерология. Извършва лазерно хирургично лекуване на кондиломи, брадавици, тумори и лазерен пилинг. 

Доц. Пехливанов е специализирал в Австрия, Унгария и Франция. Към момента е учител в Катедрата по дерматология и венерология към МУ-София и част от екипа експерти на ДКЦ “Вита-София ”. До 2019 година е бил шеф на поделение в Кожната клиника към УМБАЛ “Александровска ” и завеждащ Сектор “Полово излъчени заболявания ” и диагностично-консултативен блок при университетската Кожна клиника на УМБАЛ “Александровска ”.

Има над 100 изявления в български и задгранични списания и повече от 150 участия в български и интернационалните научни конгреси. Автор е на 2 монографии и съавтор на 5 управления и учебници по дерматология и неврология.  Член е на Управителния съвет на Българското дерматологично сдружение, на Съюза на учените в България, на  ЕADV. От 2007 година и до момента провежда научно-практическата конференция по дерматология “Варненски дерматологични дни ”.

- Доц. Пехливанов, първоначално апелирам да дадете ясно определение на болестта баланит.

В какво се показва то?

- Баланитът е всяко едно инфектиране на главичката на половия член. Това е най-разпространеното разбиране, без значение по каква причина е провокирано. Има и по-широк термин – баланопостит, което значи инфектиране по едно и също време и на препуциума, т.е., на кожичката на половия член. Но по-разпространено е понятието баланит. Но самото название баланит не е диагноза, тъй като не е показана същинската причина за самото положение и неговите прояви. Баланитът е сериозен проблем при доста мъже.

- Т.е., с цел да се сложи същинска диагноза, е значимо да се уточни повода за възникването на положението, тя е в основата, по този начин ли?

- Да, повода е в основата на това да се сложи точната диагноза. Причината, която би трябвало да се търси, като за задачата има подредба, с цел да може да се ориентират експертите. Или по-скоро – да се преценяват с класификацията на другите типове баланит. Основно типовете баланит се разделят на инфекциозни и неинфекциозни. Към инфекциозните преди всичко са бактериалните баланити.  Те от своя страна се разделят на аеробни и анаеробни, т.е. провокирани от аеробни бактерии (като стафилококи, стрептококи) и анаеробни бактерии (пептококус, превотела и т.н.).

За да бъде сполучливо едно лекуване, е доста значимо да се сложи вярната диагноза. За страдание, доста постоянно, даже бих споделил в огромния % от случаите, изключително при неподготвени сътрудници, се стартира с емпирично лекуване, т.е., без потвърждаване на диагнозата, без обезпечаване на проучване. А най-меродавното проучване в тази ситуация е микробиологичното. 

При него се взема секрет от самата лигавица и полулигавица на половия член. И тук, отново за жалост, ще посоча една доста честа неточност, която позволяват сътрудниците: вземат секрет на пациента, когато той се е измил и е пристигнал на обзор и консултация. Това обаче безусловно компрометира резултата от проучването.

Запомнете: належащо изискване за прецизен резултат е преди проучването пациентът да не се мие в продължение най-малко на два дни. И още едно условие в това отношение: няколко дни преди изследването той да е спрял да се маже с каквито и да е кремове, които са му били предписани. Тези забележки са значими, тъй като единствено по този начин се обезпечава меродавност на самото микробиологично проучване.

- Доц. Пехливанов, стигнахме ли до неинфекциозните баланити? 

- Т.нар. баланит-симплекс поражда нормално при травмиране, главно претриване. Което може да се случи при по-бурен сексуален акт или при замърсяване по време на секс. Към групата на неинфекциозните се отнася и алергичният баланит. Той е вследствие на контактна алергия със сапуни, дезодоранти и прочие козметични средства. Има мъже, които след непредпазен, инцидентен, неконтролиран сексуален акт се изплашват и си разрешават да се мажат със алкохол, с ракия

В такива случаи приказваме за така наречен иритативни или алергични баланити. Те могат да се получат и при доста постоянно миене със сапун. Възникват и поради потреблението на някои вещества – алкохол, както загатнах, или калиев перманганат. 

Не се предлагат промивки със вещества като алкохол или калиев перманганат, това е огромен риск за пациента и може да утежни положението. Човекът в желанието си да се усъвършенства по-бързо, да се излекува, в действителност се изгаря. И вместо да се оправят нещата, баланитът става още по-изразен и мощен. Това не би трябвало да се предлага.

- Какво се подхваща, с цел да се избегнат, в случай че не самото заболяване, то най-малко затрудненията, които от време на време настъпват?

- На първо място, това е самостоятелната самоотбрана. Т.е., постоянната, ежедневната хигиена при мъжете. След всяко уриниране е желателно измиване, изплакване с вода. Това е всекидневно измиване, даже по 2-3 пъти дневно, само че единствено с вода и никакви интимни гелове. Тях можете да си ги позволите не повече от 2-3 пъти седмично, с цел да се резервира естественото рН. Това е от позиция на профилактиката и касае всички мъже. 

И отново ще се повторя, тъй като това е акцентът в нашия диалог, най-важно е пациентът като посети експерт дерматолог с сходни недоволства и съмнение за баланит, той първо би трябвало да открие повода, с цел да сложи диагнозата. И надлежно да предпише вярното лекуване.

- Има ли кожни болести, при които поражда и баланит? И може ли той да се одобри като затруднение на съответното кожно заболяване? 

- Да, доста дерматози се демонстрират с баланит – такива са псориазисът, така наречен еритема ексудативум мултиформе. Такива са така наречен лихен планус, лихен склерозус, пемфигус, себореен дерматит – виждате какъв брой доста дерматози се демонстрират с баланит. Те не са инфекциозни дерматози.  

- Кога, при кои положения и болести в тази сфера може да се стигне до доста тежки последствия? Питам ви, защото хората, които се интересуват, се плашат от продължителното лекуване без резултат.

- Нека го кажа по този начин. Най-трагичните последици за пациента са при нелекувания човешки папиломен вирус, проявен с острите кондиломи. Ако тези остри кондиломи, тези  аногенитални (венерични брадавици) не са лекувани 2-3 години, те водят до карцином на пениса със съответното следствие частична или цялостна ампутация на този орган. Което може да се случи първо от късно сложена диагноза, както и от небрежност от страна на пациента. Но дано не плашим хората, баланитът от време на време е настойчиво заболяване, само че при вярно сложена диагноза се лекува.   

 Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР