Две чисто нови гари ще бъдат изградени до края на

...
Две чисто нови гари ще бъдат изградени до края на
Коментари Харесай

Строят две нови гари до 2020 година

Две чисто нови гари ще бъдат построени до края на 2020 година Това е гара „ Обеля “ в София, която ще има топла връзка с метрото и нова гара „ Костенец “, която ще се намира против съществуващата. Това разгласи генералният шеф на Директива за птиците „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ инж. Красимир Папукчийски, който дружно с транспортния министър Росен Желязков даде старт на реконструкцията на гара „ Подуяне “ и направиха алегорична първа копка на обекта.

 © БГНЕС
Новата гара „ Обеля “ ще прави връзка с влаковете от и за гара Волуяк (по линиите София-Драгоман, София-Банкя и София-Радомир). Пътническа гара „ Обеля “ ще бъде в непосредствена непосредственост до метростанция (МС) Обеля и ще дава опция за прехвърляне на пасажери сред двата типа превоз.

„ Предвиждаме също по този начин рационализация на 14 гарови комплекса и шест спирки, а с национално финансиране на 25 гари през тази година “, добави още Папукчийски.

Той изясни, че реконструкцията на гара „ Подуяне “, който стартира от през днешния ден ще продължи 15 месеца и ще коства 2 300 000 лева, като за контрол ще бъдат дадени в допълнение 185 000 лв.. Средствата са обезпечени по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “.



Министър Желязков изясни, че това е първият главен ремонт, който се прави на гарата от построяването й през 1930 година

„ Оттогава има единствено частични поправки, само че в никакъв случай не е имало общоприет ремонт, подобен какъвто се планува от покрива, до детайлите, през инсталациите. Всички работи ще бъдат реновирани. Гарата е емблематична, тъй като съдържа в себе си скъпи архитектурни детайли, които не са й разрешили да се трансформира в културно-историческо завещание с национално значение, само че по тази причина пък е част от това завещание с локално значение. Проектът има за цел да резервира освен достоверния й тип, само че и да го подчертае. След това имаме упоритостта да я превърнем в обект от националното културно- историческо завещание “, съобщи Желязков и добави, че по време на ремонта гарата ще продължи да действа.

От НКЖИ подчертаха, че планът има за цел да резервира достоверния й образ като по тази стратегия ще бъде реновирана постройката на гарата и прилежащите площи. Навесите над коловозите ще бъдат възобновени по различен план, който сега се извършва и по който ще бъде ремонтиран и релсовият път.



Министър Желязков разгласи, че следва да стартира ремонтът и на гара Искър, Казичене, Карнобат и Нова Загора и увери, че вложенията, които се вършат в този тип превоз не са спорадични, а наклонност, която страната следва.

„ След 10-15 години железопътният превоз още веднъж ще се трансформира в главен превоз, както е било през 1930 година Това е общоевропейска наклонност. Целият свят върви в тази посока, тъй като този тип превоз е по-евтин и екологичен “, изясни той.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР