Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница „Лозенец и една

...
Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница „Лозенец и една
Коментари Харесай

Млад мъж в мозъчна смърт даде шанс за втори живот на четирима

Две чернодробни трансплантации бяха осъществени в болница „ Лозенец " и една бъбречна в „ Александровска " болница на 26 февруари. Черен дроб е вкоренен на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж. По информация на лечебните заведения, пациентите са в положително общо положение и остават под лекарско наблюдаване. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел, а донорската обстановка е осъществена, с помощта на екипната работа на лекарите от МБАЛ „ Св. Иван Рилски " - Горна Оряховица, координаторите по донорство доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова и медиците в регионалната болница във Велико Търново.

Това е втората донорска обстановка от началото на годината за МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов " и за страната. От 2006 година досега великотърновската регионална болница е осъществила сполучливо 35 донорски обстановки, дали втори късмет за живот на 91 жители, нуждаещи се от трансплантация.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна организация „ Медицински контрол " благодарят на околните на умрелия млад мъж за хуманния жест, като сервират своите съболезнования на фамилията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР