Две частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни ще се

...
Две частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни ще се
Коментари Харесай

Две слънчеви затъмнения ще наблюдаваме у нас през 2022

Две частични слънчеви затъмнения и две цялостни лунни ще се следят на планетата през 2022 година

"Новата година ще бъде съвсем равностойна по брой и вид на астрономическите феномени спрямо 2021 година ", сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра "Астрономия " при СУ "Св. Климент Охридски ".

"Две от затъмненията ще се следят от България ", посочи той. "У нас астрономите и феновете ще могат да проследят началните частични етапи на цялостното лунно затъмнение на 16 май и частичното слънчево затъмнение на 25 октомври ".

Първото отчасти слънчево затъмнение се чака на 30 април и ще се следи от югоизточната част на Тихия океан и Южна Америка (Чили, Аржентина, Парагвай, Уругвай и Южна Боливия). От България явлението няма да бъде очевидно.

Максималната фаза ще настъпи 4.7 дни преди лунния разцвет (най-далечното разстояние на Луната от Земята). На 8 ноември е последното за годината цялостно лунно затъмнение. То ще бъде очевидно от Азия, Австралия, Тихия океан, Северна Америка, западните елементи на Южна Америка и Арктика, само че от България няма да се следи.

"От Западна Европа и от Централна и Западна Африка цялостно лунно затъмнение ще се следи рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде очевидно в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се наблюдава от Атлантика, Южна Америка, югоизточните елементи на Тихия океан и Антарктика. От България ще следим единствено началото на явлението ", сподели Маркишки. Максималната фаза ще настъпи 1.5 дни преди лунния перигей (най-близкото разстояние на Луната от Земята).

"Началото на затъмнението от полусянката на Земята (контакт P1 в картата на преминаването) ще бъде в 04:32:06 ч. българско време. Началото на затъмнението от сянката на Земята (контакт U1) ще бъде в 05:27:54 ч., а на цялостната фаза (U2) - в 06:29:05 ч. Максимална фаза ще се следи в 07:11:31 ч. Краят на цялостната фаза (U3) ще бъде в 07:53:58 ч. Краят на затъмнението от сянката (U4) ще е в 08:55:10 ч., а на затъмнението от полусянката (P4) - в 09:50:53 ч. ", посочи Маркишки.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди, а на затъмнението от сянката - 3 часа, 27 минути и 16 секунди. Продължителността единствено на цялостната фаза ще е 1 час, 24 минути и 53 секунди. Максималната фаза на затъмнението от сянката ще бъде 1.4137 (т.е. Луната ще навлезе с до 1.4 собствен диаметър в земната сянка).

"В началото на затъмнението от земната полусянка в 04:32 ч. Луната ще бъде на височина 13 градуса над югозападния небосвод за София и на 10 градуса за Варна. Тогава към момента няма да се вижда разлика от нормалния тип на цялостната Луна. Яркостта на източния (левия) завършек на лунния диск ще стартира да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт със земната сянка в 05:28 ч. Тогава за наблюдаващ от София Луната ще бъде на височина едвам 5 градуса над хоризонта, заради което е нужно да се избере място за наблюдаване с невисок небосвод в посока югозапад-запад. В момента на залеза на Луната в 06:05 ч. за София, близо половината от нейния диск ще бъде към този момент затрупан от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина обаче - Слънцето ще изгрее в 06:04 ч. за София, затъмнената част на лунния диск няма да се следи добре до залеза на Луната ", сподели физикът.

За Източна България изискванията ще са по-неблагоприятни. За Варна Луната ще залезе в 05:44 ч. - единствено 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 05:44 ч. Пълната фаза на затъмнението няма да може да се следи от България.

"Третото за 2022 година затъмнение ще се следи от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия на 25 октомври. От България явлението ще може да се наблюдава в ранния следобяд на 25 октомври (вторник) ", добави Маркишки. Частичните етапи на затъмнението ще стартират в 11:58:21 ч. българско време. Максималната фаза ще настъпи в 14:00:10 ч., а краят на явлението - в 16:02:16 ч.

"За София затъмнението ще стартира в 12:27:16 ч. Най-голямо закриване на слънчевия диск - до 32.1% от площта му, ще се следи в 13:36:39 ч.. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35 градуса над южния небосвод. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

"От Източна България затъмнението ще се следи с малко по-голяма оптималната фаза. За Варна тя ще бъде 0.503, с 39.4% закрита повърхност на слънчевия диск и ще настъпи в 13:42:41 ч. Началото и краят на затъмнението за Варна ще бъдат надлежно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. Продължителността на затъмнението там ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди ", посочи той.

Българският академик не пропуща да насочи предизвестие за отбрана на зрението и на фотографската техника от рисково мощната слънчева светлина при наблюдаване на слънчево затъмнение. "Поставяйте подобаващи слънчеви филтри пред очите си и пред обективите на употребяваните от вас оптични принадлежности ", поучава Пенчо Маркишки.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР