Две бебета са били извадени от водата близо до бреговете

...
Две бебета са били извадени от водата близо до бреговете
Коментари Харесай

„Това е чудо, всички бяхме изумени“: Спасиха две бебета, плували върху отломки след потопа в Конго

Две бебета са били извадени от водата покрай крайбрежията на езерото Киву дни след наводненията, лишили живота на повече от 400 души в източната част на Демократична република Конго.

" Това е знамение, всички бяхме изумени ", споделя пред Би Би Си водачът на локалната общественост Делфин Биримби.

Родителите им са умряли, само че общността е в контакт с хора, които могат да ги отгледат, прибавя Биримби.

Не е ясно по какъв начин бебетата са оживели три дни в езерото, само че очевидци настояват, че са се носили върху парчета.

Бебетата са избавени в понеделник - едното в Бушушу, а другото в Нямукуби - двете села, които пострадаха най-вече от наводненията предходната седмица, споделя Биримби.

Трагедията е довела до ужасяващи подиуми в селата, в които се виждат трупове, насъбрани на купчини и увити в одеяла.

Представител на здравната благотворителна организация " Лекари без граници " (MSF) обрисува мащаба на бедствието в изявление за предаването Newsday на Би Би Си, като споделя, че селата са изправени пред " филантропична рецесия ".

Във видеоклип, споделен в Twitter от локален публицист, се чува по какъв начин една жена споделя, че едно от избавените бебета е с тежко ранено краче.

Оттогава към момента липсват повече от 5000 души и " избавителните действия към момента не престават ", споделя господин Биримби.

Местните групи на гражданското общество оповестяват, че след наводненията в локалните здравни центрове и болница се намират 200 ранени, а 1 300 жилищни здания са разрушени и " доста учебни заведения, здравни заведения, църкви и водоснабдителна инфраструктура са унищожени ".

Жертвите на наводненията към този момент обявиха пред Би Би Си, че животът им е бил изцяло опустошен. " Нямам повече родственици, нямам плантация, нямам нищо ", споделя Гентил Ндагижимана.

Много локални хора, в това число носителят на Нобелова премия за мир Денис Муквеге, който е родом от този регион, осъдиха погребването на жертвите на наводненията в всеобщи гробове.

Проливните дъждове удариха единствено няколко дни след наводненията в прилежаща Руанда, където починаха повече от 130 души.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че наводненията са още една илюстрация на ускоряващото се изменение на климата.

Много фактори способстват за наводненията, само че стоплянето на атмосферата, породено от изменението на климата, прави рисковите превалявания по-вероятни.

Светът към този момент се е затоплил с към 1,2 °C от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се повишават, в случай че държавните управления по света не понижат внезапно излъчванията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР