Две бебета-герои, родили се под 1 килограм и прекарали месеци

...
Две бебета-герои, родили се под 1 килограм и прекарали месеци
Коментари Харесай

Бебета-герои, родени 650 и 950 грама, бяха изписани от пловдивска болница

Две бебета-герои, родили се под 1 кг и прекарали месеци в интензивно неонатологично поделение на пловдивската АГ болница „ Селена “, бяха изписани при фамилиите си.

Юлия Хумчева е един от най-малките пациенти на отделението - тя е родена с тегло 650 грама. Владимир Джинов се ражда след незабавно секцио с тегло 950 грама и диагноза вродена пневмония и перикарден излив. Юлия е първото бебе, на което е приложено лекуване, осигуряващо съответно дишане без инванзивни методики както преди.

Месеците болничен престой не прекъсват връзката сред децата и техните фамилии. Родителите имат всекидневен достъп до своите деца в интензивното поделение. По време на престоя се обезпечава кенгуру грижа - метод, прочут още като „ кожа до кожа “, който резервира близката връзка сред родителя и детето и оказва помощ на недоносеното по-бързо да излезе от сериозно положение.

Няколко дни преди изписването майките дружно със своите деца обитават в фамилна стая. Близката връзка намалява равнището на стрес и дава опция на майките наедно с медицинския личен състав да вземат участие в развъждането им.-->

Това са част от методите, които подсигуряват по-добра прогноза от извършеното лекуване. В отделението се ползват и голям брой други новаторски подходи и способи за лекуване.

Пример за това е музикалната терапия и съпътстващия я апарат, който следи за равнището на шума в поделение, защото дребните пациенти се нуждаят от тишина и успокоение. Също и специфичните октоподи-играчки, пипалата на които наподобяват майчината длан.

Те се взимат от майката за избран интервал от време и по-късно се връщат при детето. По този метод връзката „ мама-бебе “ се резервира близка и детето непрекъснато усеща познатия мирис на мама. Всичко това е от значително значение за вярното развиване на недоносеното и за по-бързото му възобновяване и изписване.

Юлия и Владимир са едни от многото дребни пациенти, които минават всяка година през едно от най-големите неонатологични отделения в страната ни. След извършеното лекуване и двамата бяха изписани - Юлия с тегло 2100 грама, а Владимир - 2060 грама , в положително положение.

За миналата 2018 година на д 250 бебета са минали през неонатологията на най-голямата профилирана АГ болница в Южна България „ Селена “, а за тази година единствено досега този брой е 70.

Пациентите са под непрекъснати грижи на тесни експерти - детски кардиолози, хирурзи, имунолози, невролози, гастроентеролози и други.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР