Две български компании - OfficeRnD и EnduroSat, са сред най-бързо

...
Две български компании - OfficeRnD и EnduroSat, са сред най-бързо
Коментари Харесай

Българските OfficeRnD и EnduroSat са сред най-бързо растящите IT компании в ЦИЕ

Две български компании - OfficeRnD и EnduroSat, са измежду най-бързо растящите IT компании в района на Централна и Източна Европа през последните четири години, сочат данните от годишния отчет на Deloitte Fast 50 Central Europe.

Класацията мери 50-те компании с максимален растеж на приходите за последните четири години, в тази ситуация за интервала на финансовите 2017 до 2020 година В нея могат да вземат участие единствено компании с база на ръководство в района, както и такива, които разполагат със лична интелектуална благосъстоятелност и доходи от над 100 хиляди евро за 2020 година Един от минусите на класацията е, че включва единствено компании, които са подали данни към Deloitte, т.е. тя не събира информация от комерсиалните регистри в обособените страни и надлежно не е изцяло представителна.
Българското присъединяване
OfficeRnD, основаната преди 6 години компания за ръководство на споделени работни пространства, е на девето място в класацията с напредък на приходите от 1884%. Само преди месец сдружението разгласи, че е набрало финансиране за 10 млн. $, водено от фонда Runa Capital. В него взе участие и българският фонд LAUNCHub Ventures, който е първи вложител в компанията още от 2017 година Тогава съоснователят и изпълнителен шеф на OfficeRnD Мирослав Мирославов разгласи, че инвестицията е направена при оценка от към 50 млн. $. Заедно с новия рунд, OfficeRnD е получила над 14 млн. $ външен капитал. В момента в сдружението работят 120 души, от които 100 са в София, а по-голямата част от останалите - в Атланта. Българското сдружение " Офисаренди " регистрира 4.3 млн. лева доходи и 189 хиляди лева облага за 2020 година

Другият български представител в класацията е компанията за наносателити EnduroSat, която е на 50-а позиция с напредък от 558%. През тази година тя пусна споделената си услуга за изстрелване и интервенции в Космоса (Shared Satellite Service), която дава опция на галактически компании, организации и университети да изстрелват свои потребни товари (камери, датчици, IoT системи, електроники, пробни апаратури) в орбита на спътниците на ЕnduroSat. През 2021 година Endusosat получи финансиране от Европейската капиталова банка (ЕИБ), което може да доближи 10 млн. евро. Финансовата институция не влезе като акционер в компанията, а дава един от новите си принадлежности - рисково дългово финансиране. През април българското сдружение " ЕндуроСат " получи и 2 млн. евро от фонда Neo Ventures, което оцени компанията на съвсем 50 млн. евро. Приходите му през 2020 година доближиха 3.5 млн. лева и 230 хиляди лева облага.
Реклама По страни и браншове
Най-силно показаната страна в тазгодишната ранглиста е Чехия с 19 компании, следвана от Полша с 16, Словакия с пет, Хърватия с четири, България с две и Албания, Естония, Латвия, Литва и Словения с по една. Средният растеж за четири години на фирмите от класацията е 2278%. Номер едно бранш по показани компании е програмен продукт с 33, следван от хардуер с 5 и финтех с 3. В предходната ранглиста страната ни имаше трима участници - Coursedot, Storpool и CloudCart.

На първо място през тази година е класирана чешката финтех компания FTMO, която дава опция на опитни и сполучливи финансови трейдъри без личен капитал да търгуват под шапката на FTMO. Тя регистрира 39 432% напредък на приходите сред 2017 и 2020 година На второ място е литовската Kilo.Health, която работи в региона на здравните технологии. Платформата интегрира разбор на данни, услуги и домашни устройства, с цел да сътвори цялостна здравна екосистема. Оборотът й е скочил със 17 710%. Трета е друга чешка компания - Driveto, която улеснява автолизинга и наема на коли. Растежът на бизнеса й през последните четири години е 5829%.

В тазгодишното издание на Deloitte Fast 50 Central Europe има и обособена премия Investment Star за компанията, получила най-големите общи вложения сред 2018 година и средата на 2021 година Тази година това е българската Payhawk с набраните общо 19.6 млн. евро. Неотдавна сдружението, което издава корпоративни дебитни карти в композиция с платформа за ръководство на разноски в над 30 страни, притегли още вложения - 193 млн. лева (112 млн. долара) в рунд Б при оценка 980 млн. лева (570 млн. долара).
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР