Двайсет и вторият израелски Кнесет (парламент) положи клетва днес следобед,

...
Двайсет и вторият израелски Кнесет (парламент) положи клетва днес следобед,
Коментари Харесай

Новият израелски Кнесет положи клетва

Двайсет и вторият израелски Кнесет (парламент) постави клетва през днешния ден следобяд, две седмици след предварителните парламентарни избори, приключили без безапелационен победител и довели до политическа неустановеност в Израел, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

В речта си на церемонията израелският президент Реувен Ривлин засегна тематиката за политическия блокаж, на фона на който министър председателят Бенямин Нетаняху и противникът му Бени Ганц е малко евентуално да сформират ново държавно управление. "Наред с разочарованието от политическия блокаж, в който се намираме, изборните резултати са и мотив за горделивост за израелското общество ", сподели Ривлин. "Те са червен картон от израелските жители за техните представители на изборни длъжности ", продължи той. "Червен картон за популизма, за политическа система, която се храни от разликите посред ни и която преглежда страховете на всеки от нас като нещо, от което да се възползва ", добави Ривлин.

Сегашният Кнесет наподобява на предходния, който постави клетва преди 150 дни, само че скоро по-късно беше разхлабен и бяха свикани втори парламентарни избори единствено за година. В него има единствено осем парламентаристи, за които това е първи мандат, и още девет, които или не са били в 21-ия Кнесет, или не са били цялостен мандат в него.

Центристката партия "Синьо и бяло " разполага с 33 мандата в 120-членния Кнесет. Тя има един народен представител повече от дясната партия "Ликуд " на Нетаняху. Трета политическа мощ е Обединената арабска листа, която има 13 мандата. Арабските законодатели обаче не участваха в днешната гала по встъпване в служба на депутатите, с цел да покажат взаимност със стачка в арабския бранш, засягаща високата степен на принуждение в техните общности.

Макар и "Синьо и бяло " да е най-голямата партия, Нетаняху беше подсилен за министър председател от един народен представител повече от Ганц, което накара Ривлин да разпореди на него да сформира държавно управление. За нито един от двамата претенденти обаче не наподобява евентуално да си обезпечи 61-те гласа в Народното събрание, нужни за образуване на ръководещо болшинство.

Ривлин неведнъж призоваваше да бъде формирано държавно управление на националното единение, включващо и "Ликуд ", и "Синьо и бяло ", само че договарянията сред тях бяха замразени заради липса на прогрес по главните им разлики. По-рано през днешния ден без пробив приключи и срещата сред Нетаняху и евентуалния балансьор в вероятно ново ръководство Авигдор Либерман. Това бе първа среща сред тях след изборите на 17 септември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР