Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни

...
Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни
Коментари Харесай

Произведения като калейдоскоп звучат в Музиката на Европа

Двайсет и осем концерта, отдадени на музиката на 28-те страни - членки на Европейския съюз. Това е планът на Софийската филхармония и НМА " Проф. Панчо Владигеров " -  " Музиката на Европа ". Концертите са всеки понеделник от януари до юни 2018 в камерна зала " България ".

Пианистката Маргарита Илиева беше измежду изпълнителите в първия концерт, отдаден на Естония. По думите й забавен миг в стартиралия план е, че от една страна участници в другите концерти ще бъдат освен българи, само че и музиканти от представяната страна, а от друга - определените творби няма да са доста известни, което значи че ще има и премиерни осъществявания.

Следващите концерти през месец януари са с музика от Румъния, Германия, Чехия и Малта. И тази година за Националния празник на България в Софийската филхармония ще има маратон с българска музика. 

А другояче, отвън плана " Музиката на Европа " Маргарита Илиева е реализатор с доста задължения освен като солист, само че и като реализатор на камерна музика. Казва че несъмнено обича музиката на 20-и век, само че това не значи, че не харесва класиката.  И таман в този дух е и идващият й план - на 20 февруари ще направи рецитал в Музикалната академия с музика на френската шесторка (групата " Les six ", в която влизат Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Артур Онегер, Луи Дюрей, Жорж Орик и Жермен Тайефер).

На въпрос: Докъде се простират фантазиите й? Обича ли да прави проекти за бъдещето? Маргарита Илиева дава отговор с усмивка, че не е последовател на далечните проекти. Разбира се, като всеки музикант и тя има фантазии свързани с това да изсвири едно или друго произведение, да направи концерт, само че по-скоро обича провокациите, " хвърлянето " в някои планове в последния миг. С една дума обича риска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР