Двата синдиката, КНСБ и Кт „Подкрепа“ в обща позиция, публикувана

...
Двата синдиката, КНСБ и Кт „Подкрепа“ в обща позиция, публикувана
Коментари Харесай

Синдикатите: Нещо в електроенергийния пазар не работи както трябва


Двата синдиката, КНСБ и Кт „ Подкрепа “ в обща позиция, оповестена в събота още веднъж разясняват обстановката на пазара на електрическа енергия, заявявайки упованието си за нарастване на цените в резултат на спекулации. Това от своя страна пък, съгласно тях ще докара до банкрути, проблеми при приходите и прочие В позицията си те упорстват за своевременни ограничения както от законодателната, по този начин и от изпълнителната власт.

Като национално- виновни организации, призвани да пазят правата и работните места на хиляди българи, КНСБ и КТ „ Подкрепа “ споделят терзанията на българския бизнес, че явно има проблем, който основава напрежение на енергийния пазар.
Това спекулативно и голословно повишаване ще докара до банкрути, загуба на трайни работни места и „ заледяване “ равнищата на приходите в редица сектори и браншове, се споделя в позицията на КНСБ и КТ „ Подкрепа “.

Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са основни категории за сполучливо и пълноценно действие на енергийния пазар.
Но нещо в този пазар не работи както би трябвало, се споделя в позицията на двете организации.

„ През последните месеци обилни размери бяха търгувани към избрани търговци при неразбираеми условия, обезпечаващи непазарни преимущества по отношение на останалите участници “, настояват те, като упорстват за изкуствено ограничаване на избрани артикули на борсата.

„ Изкуствено бе ограничавано и предлагането през двата сегмента на борсата – дребни, нерегулярни лотове, липса на профилирани артикули. Това естествено води до ирационални ценови равнища, които изрично не могат да бъдат избрани като референтни.

Резултатът от това спекулативното и голословно повишение на цената на ел. силата ще засегне освен бизнеса. То ще докара и до растеж на цените на хранителни и нехранителни артикули. Увеличението визира държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения, членовете на синдикатите и всички работещи български жители. Пренасяйки се към цените на контролиран пазар, ще засегне всеки битов клиент “, декларират в позицията си синдикатите и упорстват за своевременна интервенция от страна на държавните институции, в частност Министерство на енергетиката, БЕХ, които да предизвикват законодателни промени до Народното събрание, а то естествено да ги одобри.

„ В тази връзка молим за незабавни и съответни стъпки към ограничение на нездравословни практики и недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и промишленост при започване на зимния интервал:

1. Министерство на енергетиката да предприеме стъпки за предложение на законодателна самодейност за разширение на функционалностите на КЕВР за следствие на злоупотреби и наказания при пораждане на спекулативно държание на пазара;

2. Министерство на енергетиката и БЕХ да подхващат организационни стъпки за обезпечаване на дълготрайни артикули (енергийни пакети в границите на месец до година), съответстващи на профила на главната част от клиентите на свободен пазар;

3. Министерство на енергетиката и БЕХ да проучват резултата от повишението на цените на електрическата сила за държавните сдружения, като се регистрира осъществяването на ремонтните, индустриални и обществени стратегии през 2017 година и подготовката за последващо ценово решение за контролиран пазар през 2018 година;

4. Работата и обсегът на свободния пазар да бъдат усъвършенствани посредством ускорение на процеса на въвеждане на пазарния сегмент „ пазар в границите на деня” и да се обезпечи неговата ликвидност - ЕСО и БНЕБ;

5. Министерство на енергетиката и БЕХ да подхващат организационни стъпки за смяна на графиците за подаване на поръчки към публичния снабдител “, заключават КНСБ и КТ „ Подкрепа “.

От няколко седмици работодателските организации показват същите изказвания. През миналата седмица те обявиха готовността си за митинг в края на месец януари. Очаква се още в понеделник работодателските организации да оповестят окончателното си мнение и датата за планувания от тях народен митинг.

На два пъти през този месец министърът на енергетиката Теменужка Петкова изяснява, че цените на свободния пазар на електрическа енергия се дефинират от търсенето и предлагането. Тя прикани бизнеса, в случай че има подозрения за картелни съглашения сред търговците на електрическа енергия да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията.

http://www.knsb-bg.org/index.php/deinosti1/2015-04-03-14-59-42/4653-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D1%81%D0%B1-%D0%B8-%D0%BA%D1%82-%E2%80%9E%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%E2%80%9C-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР