Двата най-големи синдиката - КТ Подкрепа и КНСБ, настояват минималната

...
Двата най-големи синдиката - КТ Подкрепа и КНСБ, настояват минималната
Коментари Харесай

Синдикатите: Минималната работна заплата да стане 850 лева през юни, а през януари - 1000 лева

Двата най-големи синдиката - КТ " Подкрепа " и КНСБ, упорстват минималната работна заплата да се качи още от юни тази година до 850 лева, а от началото на 2024 година да стане 1000 лева Това стана ясно по време на взаимна конференция на техните президенти - Димитър Манолов и Пламен Димитров.

Освен това синдикатите желаят въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната работна заплата, което съгласно тях ще подтиква потреблението и ще понижи неравенството, написа " Епицентър "

В сряда (1 февруари) Народното събрание реши минималната работна заплата да е в размер на 50 % от междинната, като наредбата ще стартира да се ползва от 1 януари 2024 година Синдикатите се оповестиха срещу това, че съотношението е закрепено и не дава опция за тристранни договаряния и по-висок размер на минималната заплата. Работодателите също не поддържаха предлагането, като в четвъртък (2 февруари) даже оповестиха, че ще сезират Европейската комисия.

По думите на Манолов и Димитров можел да бъде изработен опит цената на рецесията да бъде трансферирана върху работещите хора.

" Намираме се в средата на нищото, нямаме действителен сътрудник, с който да водим стратегически договаряния ", разяснява Манолов, евентуално имайки поради постоянно държавно управление, като добави, че " провокациите не са по никакъв начин малко, измежду тях са приходите, въпреки и в последния работен ден на Народното събрание да имаше решение, което никой не харесва ".

Пламен Димитров сподели, че има напрежение в няколко сектора, като да вземем за пример в " Български пощи ", където се събират подписи за протестни дейности. Подобна е обстановката и във ВиК бранша и градския превоз в София.

Двата синдиката упорстват за растеж на приходите, който да компенсира инфлацията за годината, само че не по-нисък от 15% в частния и държавния бранш. За организациите, работещи на терен, двете конфедерации желаят нарастване на заплатите с 20 %.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР