Дванайсетте години конфликт и последните земетресения в Сирия поставят милиони

...
Дванайсетте години конфликт и последните земетресения в Сирия поставят милиони
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Расте броят на децата с недохранване в Сирия след 12 години конфликт и земетресенията

Дванайсетте години спор и последните трусове в Сирия слагат милиони деца в нараснал риск от недохранване, предизвестява УНИЦЕФ.

Докато спорът в Сирия навлиза в своята 13-а година, военните дейности не престават в няколко елементи на страната, най-много в северозападните региони. Продължават и тежките нарушавания на правата на децата. От началото на спора към 13 000 деца в Сирия са били убити или ранени, демонстрират данните на Организация на обединените нации .

Децата не престават да живеят в боязън от набези и разселване, а равнищата на недохранване се повишават. Смята се, че повече от 609 900 деца под 5-годишна възраст страдат от прекъсване на растежа в Сирия . Спирането на растежа е вследствие на хронично недохранване и предизвиква необратими физически и душевен увреждания на децата. Това от своя страна въздейства на опциите им да учат, на тяхната работливост и приходи в живота им като възрастни.

Острото недохранване измежду децата също пораства . Броят на децата на възраст сред 6 месеца и 5 години, които страдат от остро недохранване, се е повишил с 48% от 2021 до 2022 година Когато децата страдат от остро недохранване, тяхната имунна система отслабва и има 11 пъти по-голям риск да починат спрямо децата с уравновесено хранене.

Растящите цени и незадоволителните приходи значат, че милиони фамилии се борят, с цел да оцелеят в изискванията на невиждана икономическа рецесия. Почти 90% от хората в Сирия живеят в беднотия, което оказва неподходящо въздействие на храненето на децата.

През 2023 година, преди опустошителните трусове в Сирия на 6 февруари 2023 година, повече от 3,75 милиона деца в страната са имали потребност от поддръжка, обвързвана с храненето , а съвсем 7 милиона деца са се нуждаели от незабавна филантропична помощ.

„ Децата в Сирия не могат да чакат повече. След години на спор и две пагубни трусове бъдещето на милиони деца е застрашено. Наша групова отговорност е да потвърдим на децата, че тяхното бъдеще е и наш приоритет “, съобщи районният шеф на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка Адел Кодр.
Земетресенията унищожиха домовете на доста фамилии , а децата всеобщо бяха уплашени да се върнат вкъщи поради продължаващите вторични земетресения. Много фамилии са разселени и живеят в тежки условия в места за краткотрайно подслоняване и лагери.

Преди земетресенията 6,81 милиона деца в Сирия имаха потребност от съществени здравни услуги. Половината от главната здравна система не функционираше, което принуди доста фамилии или да отсрочат медицинските грижи, или да подхващат дълго пътешестване, с цел да ги получат, в случай че могат да си го разрешат. Само 20 000 лекари са останали в Сирия. Скорошната зараза от холера и последствията от земетресенията оказват спомагателен напън върху към този момент претрупаната система за опазване на здравето в страната. Очаква се това да утежни в допълнение достъпа до съществени здравни услуги и услуги, свързани с храненето, през 2023 година

„ Трябва да отговорим на потребностите на децата, където и да се намират в Сирия, и да подкрепим системите за даване на съществени услуги, от които те обезверено се нуждаят “, акцентира Кодр.
Докато влага в ранното разкриване на недохранването в Сирия, УНИЦЕФ работи с сътрудници, с цел да дава и уголемява обсега на животоспасяващото лекуване за деца, страдащи от остро недохранване . Осигуряват се и превантивни услуги, в това число даването на добавки с микронутриенти, следене на растежа и съвещания и поддръжка за кърменето и уместно за възрастта в допълнение хранене. УНИЦЕФ дава съществени здравни услуги и санитарни материали, както и достъп до чиста вода, с цел да даде късмет за живот на повече деца.

Дори и преди земетресенията, средствата във фонда за дарения на УНИЦЕФ за Сирия за 2023 година не доближиха, като бяха обезпечени единствено част от нужните 328,5 милиона $. С усложнената обстановка след земетресенията тяхното набиране стана още по-належащо. Необходими са 172,7 млн. $, с цел да се обезпечи животоспасяваща поддръжка за 5,4 милиона души в Сирия, в това число 2,6 милиона деца, наранени от земетресенията.

Офисът на УНИЦЕФ България е взаимен с потърпевшите от земетресенията и поддържа напъните на България за посрещане на потребностите на бежанците от Сирия. Само през 2022 година 8598 жители на Сирия са потърсили интернационална протекция в страната, от които 2461 са деца. Тези жители са към 40% от всички търсещи протекция в страната. УНИЦЕФ работи с сътрудници за оказване на правна помощ, психосоциална поддръжка, обезпечаване на достъп до обучение и опазване на здравето, както поддръжка за достъп до услуги за интеграция на получилите протекция лица в България.

УНИЦЕФ България продължава и набирането на средства в помощ на потърпевшите от земетресенията в Сирия и Турция.

Всеки може да поддържа напъните на УНИЦЕФ, като изпрати SMS с текст UNICEF на 1021 и подари 5 лева еднократно (ДДС и такси не се дължат за клиенти на всички мобилни оператори) или подари на
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР