Дванайсетокласничката Лора Ейснер е големият победител в тазгодишното състезание по

...
Дванайсетокласничката Лора Ейснер е големият победител в тазгодишното състезание по
Коментари Харесай

Отличиха победителите в състезанието “Бъди грамотен”

Дванайсетокласничката Лора Ейснер е огромният победител в тазгодишното съревнование по български език „ Бъди образован “, проведено от преподавателя по български език в Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ Румелина Петкова. Надпреварата се организира под патронажа на регионалния шеф Анатоли Станев и в нея се включиха 44 ученици от 8 до 12 клас на учебното заведение. Станев поздрави учениците за упоритостта и последователността им и им пожела да намерят своята вероятност в живота. „ Езиковата просветеност и опцията да боравим със словото е нашият най-важен и значим етикет. Словото е това, което може да ни показа пред всеки по отговарящ метод. Адмирирам сходни начинания. Боравенето със словото е най-успешното показване на един човек пред останалите и опция да покаже какво може “, сподели Станев. Той дефинира словото като поддръжник на националното ни съзнание. Областният шеф акцентира и ролята на учителите в този нелек развой. Той връчи грамота за принос към просветителната система в района на уредника на самодейността Румелина Петкова.

 На тържествената гала участваха още заместител регионалният шеф Детелина Ачева, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по филантропични действия Енчо Енчев, началникът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ доктор Росица Георгиева, както и старши специалистът по български език в РУО Елена Филипова.

„ Вие би трябвало да бъдете стожери на грамотното писане. Бъдете непримирими към неграмотността в нашето общество. Пишете на български език, а не на шльокавица. Спазвайте точките и запетаите, използвайте цялостен и къс член, тъй като това не е някаква екзотика, а благосъстоянието на нашия език, което доста езици го нямат. Българският език е по-сложен и сложен от други езици, само че съм сигурен, че ще го ползвате добре “, показа Иво Пазарджиев.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев показа голям брой персонални истории, свързани със СУ „ Христо Ботев “, на което самият той е ученик и означи, че гледа умерено в бъдещето, виждайки съумелите деца. „ Знам какви са опциите на възпитаниците на това учебно заведение. Всички ние с горделивост произнасяме имената на нашите учители – моята беше Нелка Петрова “, сподели Енчев и пожела доста триумфи на учениците. „ Вярвам, че ще бъдете бъдещите ръководители на нашия град “, добави той.

 Началникът на РУО означи, че децата, които са наградени са потвърдили своята просветеност. „ Насърчаването на младежите да владеят родната тирада е нещо, което ни вдъхва вяра и по тази причина гледаме несъмнено в бъдещето. Да владееш българският език и да си образован е извънредно значимо. Това ни утвърждава като народ, дава ни учредения да сме горди, тъй като точно от нас е тръгнала писмеността на кирилица “, съобщи доктор Георгиева. Тя пожела на учениците да бъдат здрави, да отстояват наученото и да го ползват всеки ден. „ Да си българин и да владееш до съвършенство родния си език е въпрос на авторитет и горделивост “, сподели още тя.

„ Има вяра за идните дни, тъй като същински обичаме България и се гордеем с нашия език. Обичаме българската литература и фолклор, запазили мъдростта на нашите предшественици “, разяснява Румелина Петкова.

Второто място в надпреварата бе отредено за Таня Христова от 12 клас, а третото място отиде при Аделина Борисова също от 12 клас. Връчена бе и специфична премия на осмокласника Александър Димитров, който е посочил доста високи резултати.

Победителите получиха награди от неизвестен донор, както и от управлението на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Състезанието се провежда годишно от 2017 година насам.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР