Дванайсет години война, глад, бедност, разрушена инфраструктура в големи части

...
Дванайсет години война, глад, бедност, разрушена инфраструктура в големи части
Коментари Харесай

Нова катастрофа в Сирия: епидемията от холера се разраства

Дванайсет години война, апетит, беднотия, разрушена инфраструктура в огромни елементи от страната, а в този момент и това: холерата настава бързо в Сирия, като към този момент най-тежко е ситуацията в регионите на Алепо, Идлиб и Ал-Хасака.

За първи път за епидемията от холера в Сирия бе обявено на 10 септември, а съгласно " Каритас " към днешна дата броят на инфектираните надвишава 15 000 души и продължава да се усилва. Над 60 души към този момент са умряли от холера. Опасността заболяването да се популяризира в цялата страна, както и в прилежащите страни, е огромна. В Ливан да вземем за пример към този момент са регистрирани стотици случаи на холера в регионите наоколо до сирийската граница. Първи случаи на болестта към този момент има и в Ирак.

Замърсена питейна вода и нечисти зеленчуци

В кюрдската самостоятелна администрация на Северна и Източна Сирия " Лекари без граници ", взаимно с локалните здравни управляващи, са основали център за лекуване на холера и два амбулаторни центъра в покрайнините на град Рака. " Каритас " също работи интензивно в района, като организира образования и популяризира средства за отбрана от инфекции и таблетки за филтриране на питейна вода.

" Каритас " -Сирия работи и в Алепо, който е под контрола на сирийския режим. " През последните няколко седмици холерата стана огромен проблем и там ", споделя отговорникът за Сирия Ангела Гетнер. В източната част на Алепо инфраструктурата към момента е мощно развалена.

Въпреки че електроснабдяването и водоснабдяването там постепенно се възвръщат, питейната вода към момента не е налична за всяко домакинство, споделя Ангела Гетнер. " През последните две години цените на питателните артикули в някои случаи са се повишили с 500%. Хората към този момент не могат да си разрешат съвсем нищо. " Дори чиста вода. " Ето за какво те прибягват до рискови водоизточници и постоянно купуват нечисти зеленчуци. "

В градовете разрушената инфраструктура води до замърсяване на питейната вода и храната, споделя Лучия Рингто от " Лекари без граници ". По данни на УНИЦЕФ войната е нанесла вреди на две трети от пречиствателните станции, половината от помпените станции и една трета от водните кули в страната. В жилищните региони на доста места липсват функциониращи канализационни системи. " Така всички мръсни води се вливат съвсем нефилтрирани в Ефрат ", споделя Гетнер.

Недостиг на вода в Ал-Хасака

Повечето хора са шокирани, че Ефрат, който постоянно са употребявали за питейна вода, внезапно " към този момент няма добра вода ", прибавя тя. В Ал-Хасака дефицитът на вода е сериозен.

Турция управлява и районните водоснабдителни уреди в Североизточна Сирия, само че тя съвсем е затворила кранчето за локалното население. Ето за какво там доста вода се добива от кладенци и се разпределя сред популацията. Най-голямата заплаха е, че нечистата вода се популяризира неумишлено, споделя Рингто.

Особено трагично е ситуацията в лагерите за вътрешно разселени лица в северозападната част на страната, в региона на Идлиб, на границата с Турция. Там доста хора нормално употребяват една палатка, хигиеничните условия са сложни, а чистата вода е нищожна.

Лошо здравно обслужване

" Здравната система съвсем не съществува, изключително в тежко засегнатите райони. Това значи, че при пораждане на такива случаи хората съвсем нямат опция да получат бърза здравна помощ ", споделя Ангела Гетнер. Понастоящем липсват ваксини против холера.

Поне Световната здравна организация (СЗО) към този момент реши да предложи към този момент единствено една доза ваксина против холера, а не две. Това значи, че в бъдеще ще може да се популяризират повече ваксини в международен мащаб. Европейски Съюз към този момент даде спомагателни 700 000 евро за битка с епидемията от холера в Сирия.

Но с цел да се изкорени казусът, възобновяване на страната ще би трябвало да се форсира. Подкрепата за Сирия до момента се ограничаваше до незабавна помощ. Но това води и до алтернатива: " Защото незабавната помощ не разрешава построяването на пречиствателни станции или канализационни системи ", споделя Ангела Гетнер. " Нуждаем се от функционираща инфраструктура, с цел да могат хората да възстановят живота си, а не да не престават да бъдат подвластни от намаляваща филантропична помощ. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР