Дванадесетото издание на фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer

...
Дванадесетото издание на фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer
Коментари Харесай

В Арбанаси започва Фестивалът за класическа камерна музика

Дванадесетото издание на фестивала за класическа камерна музика „ Arbanassi Summer Music “ стартира в неповторимите със свята звучност средновековни църкви в Арбанаси.

Програмата включва четири фестивални вечери в две от емблематичните средновековни църкви – „ Св. архангели Михаил и Гавраил “ и „ Св. Георги “. Осем от най-хубавите музиканти в цяла Европа, измежду които и фамозни по международните подиуми българи, ще показват пред великотърновската аудитория хубостта на класическата камерна музика. 

„ Фестивалът е перлата в културния календар на Велико Търново и има своята огромна роля в общите ни старания да утвърдим старопрестолния град като европейска културна дестинация “, разяснява заместник-кметът Нейко Генчев по време на представянето на концертната стратегия.

Директорът на дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ Нелина Църова напомни, че и в интервала 2022-2023 фестивалът е оценен със статут „ Европа на фестивалите. Фестивалите за Европа “ и се подрежда в топ 10 на най-хубавите фестивали на Стария континент.

Музиканти от Белгия, Германия, Лихтенщайн, Латвия и България са част от интернационалната групировка. Това са Теодора Атанасова – виолончело, Роберта Верна и Сара Домжанич – цигулка, Янекс Никлавич – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас, Бенджамин Диелтйенс - кларинет и сопраното Лор Бинон. Музикантите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други международни оркестри. 

Първите две фестивални вечери ще са в средновековната черква „ Св. Архангели Михаил и Гавраил “. Откриващият концерт на 13 юли от 19:30 ч. е наименуван „ Нощ на клезмер музиката “ и ще придвижи публиката в света на еврейския фолклор. По време на събитието на уредниците на фестивала - Юлита Фъсева и Димитри Местдаг, публично ще бъде връчена премията „ Култура “ на Община Велико Търново, която им беше присъдена на 22 март тази година с решение на Великотърновския общински съвет.

На 16 юли интернационалната групировка музиканти ще извърши произведения на Сергей Прокофиев и на Йоханес Брамс.

На 18 юли и 19 юли фестивална сцена ще е арбанашката черква „ Св. Георги “, където ще звучат произведения на Александър Глазунов и Дмитрий Шостакович.

Фестивалът е основан през 2010-а година по самодейност на Димитри Местдаг и родената във Велико Търново Юлита Фъсева. Събитието притегля аудитория от цяла Европа и е високо ценено в музикантските среди. Сред младите музиканти, дебютирали във фестивалните дни през годините е цигуларката Роберта Верна. Тя е част от музикалната групировка едвам на 15 години,  а през днешния ден е концертмайстор в Копенхаген. На сцената в арбанашките църкви ще бъде и младата виолончелистката Теодора Атанасова, която е учител и солист в Софийската филхармония.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР