Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се

...
Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се
Коментари Харесай

Популярни певци стават улични музиканти на 6Fest в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се организира от 27 септември до 1 октомври 2022 година в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.

Изданието е тематично ориентирано към музиката. В ролята на улични музиканти ще забележим известни имена от българската поп и джаз сцена, а фестивалните местоположения ще бъдат емблематични за Пловдив места - основната пешеходна улица “Княз Александър І ”, Виенски павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Данов рид (Сахат тепе), Бунарджика.

Първият концерт от фестивала е на Иво Димчев на 27 септември. Иво Димчев е хореограф, танцьор, режисьор, артист. Дори в месеците на пандемията от COVID-19 не престана да твори и да изнася концерти по друг и различен метод, какъвто е характерен за цялостното му творчество - онлайн и в домашни условия.

На 28 септември музикантът Велислав (Вили) Стоянов ще показа за първи път в Пловдив плана си „ Just Bossa ” - самодейността му да вдъхне нов живот на музикалното завещание на огромния български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.

На 29 септември ни чакат два дамски концерта - на Миленита и Мила Роберт. Миленита е поп и джаз певица, само че има функции и на огромния тв и кино екран. През 2004 година Миленита написа три от песните за дебютния филм „ Мила от Марс “ на режисьорката Зорница София, който през същата година печели премия на интернационалния кинофестивал в Сараево. През 2005 година излиза дебютният й албум „ Do it Again “. Мила Роберт е актриса и певица, става известна с кавъри на известни песни. Песните на Мила са саундтрак на разнообразни филми на млади режисьори. През декември 2020 година излиза дебютният й албум „ Еготрип “.

Вечерта на 30 септември е отдадена на групите - ще слушаме “Остава ” и “Таралеща ”. “Остава ” е една от най-популярните български рок (брит-поп) групи, с 30-годишна история. Създадена е като студентска група от Георги Димитров Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – баскитара и Драгомир Георгиев Димитров – барабани. През 1995 година към групата се причислява и Свилен Ноев, актуалният вокал. Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва „ Кино- и телевизионна постановка “ в „ Нов български университет “. Част е от самостоятелната режисьорска група „ Бидон филм “, дружно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и стихотворец с китара. Първоначално извършва песните си независимо, а сега концертира дружно с групата си “Таралеща ”.

Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. “Collegium Ritornello ” ще изнесат типичен концерт със забравени и рядко изпълнявани създатели и творби от епохата на Барока. “Collegium Ritornello ” е бароков отбор от 15 реализатори - сегашни и някогашни ученици на НУМТИ “Добрин Петков ” - Пловдив. Основан е през 2019 година

В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, обичайната част от фестивала през годините. В церемониал по Главната пешеходна улица на Пловдив ще се включат музиканти и мажоретки от Представителен юношески духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев ” - Велинград, част от Народно читалище „ Отец Паисий – 1893 ”.

Пловдивският цирков актьор и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще изнесе концерт на кокили. Трима музиканти от Марица брас бенд ще създадат изненадващи джаз флашмобове. Марица брас бенд е основан през 2015 година от саксофониста Венелин Георгиев. Запомнящо се е присъединяване им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 година в италианския град Матера.

Предстоящото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest се организира с поддръжката на Община Пловдив и Национален фонд " Култура ".

Повече настояща информация може да следите във Фейсбук събитието 6Fest Plovdiv 2022 XII - Фестивал за улични изкуства.

 

27 септември 2022

Иво Димчев

 

28 септември 2022

Вили Стоянов и „ Just Bossa ”

 

29 септември 2022

Миленита

Мила Роберт

 

30 септември 2022

Остава

Митко Таралежков и група “Таралеща ”

 

1 октомври 2022

“Collegium Ritornello ” (Пловдив)

Представителен юношески духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев ” - Велинград

Dario Bulgario (Пловдив)

Марица Брас Бенд (Пловдив)

 

Входът за всички събития е свободен.

Очаквайте скоро подробна стратегия по дни, часове и местоположения.

Фестивалът се организира с поддръжката на Община Пловдив и Национален фонд " Култура ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР