Дванадесетокласникът Мартин Мирчев извади Богоявленския кръст от река Тунджа в

...
Дванадесетокласникът Мартин Мирчев извади Богоявленския кръст от река Тунджа в
Коментари Харесай

Мартин Мирчев извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Елхово и дари наградата си

Дванадесетокласникът Мартин Мирчев извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Елхово, оповестяват от общинския пресцентър.

Ученикът вади свещения знак за втора поредна година на Богоявление. Общо 22 мъже скочиха за кръста във водите на Тунджа.

Мартин учи в Профилираната гимназия " Св. Климент Охридски " в Елхово, взе участие и в коледарската група при локалното читалище " Развитие ". Той и още няколко участници в ритуала подариха паричните си награди от кмета за благотворителната идея " Заедно за Милко " в поддръжка на лекуването на 20-годишен мъж от града.

В Елхово празникът стартира със Света литургия в храм " Св. Димитър ", отслужена от ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков. От църквата потегли литийно шествие към моста на река Тунджа, по пътя за село Изгрев, където се състоя ритуалът. Съпроводени от барабан и гайда десетки младежи, с националния трикольор в ръцете си, извиха хоро във водите на река Тунджа. 

С едноминутно безмълвие и стартиране на венци в реката бе почетена паметта на починалите при трагичния случай в Елхово на 6 януари през 1996 година По време на Богоявленския обред тогава се скъсва въженият мост над реката. При случая умират девет души, измежду които четири деца. В продължение на 16 години в Елхово не бе изпълняван ритуала. Възобновен бе през 2012 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР