Дванадесет стана броят на загиналите палестинци при днешните сблъсъци на

...
Дванадесет стана броят на загиналите палестинци при днешните сблъсъци на
Коментари Харесай

12 станаха загиналите при палестинските протести на Ивицата Газа, ранените са 1000

Дванадесет стана броят на починалите палестинци при днешните конфликти на границата сред линията Газа и Израел, съобщи Агенция Франс Прес, цитирайки данни на палестински институции.

Най-малко 1000 палестинци били ранени от бойни и гумени патрони. Други пострадаха от сълзотворен газ, използван от израелската войска в опит да спре палестинския митинг, твърди здравното министерство в Газа.

Израелските сили споделиха, че стачкуващите са замеряли с бутилки със запалителни течности и камъни бойците, които  по тази причина са разкрили огън по тях.

How can we accept that Israeli snipers kill unarmed Palestinians inside their territory who participate in a peaceful march?#GreatReturnMarch#GazaStrippic.twitter.com/CuqFKwGeMj

— Pal_st (@Stefaniafodd) March 30, 2018

Армията разгласи още, че по здрач е обстреляла три обекта на радикалното придвижване Хамас, което управлява Газа, с танков огън и въздушни удари в отговор на офанзива с огнестрелно оръжие от палестинци по границата.

Причина за митинга е отводът на еврейската страна да допусне завръщането на палестинските бежанци по родните земи, отнетите им при основаването на Израел преди 70 години, и да анулира блокадата на линията Газа.

Israeli occupation forces are shooting at the participants of #GreatReturnMarch With no reason!#GazaStrippic.twitter.com/7YuFxgoVPf

— Pal_st (@Stefaniafodd) March 30, 2018

Протестното придвижване стартира през днешния ден и се чака да продължи шест седмици. Първият ден на митингите съответствува с „ Деня на земята “, когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при конфликт с израелските сили по време на проява против конфискацията на земи на 30 март 1976 година

Хиляди поданици на Газа се събраха в шестте палаткови лагера, всеки от които е ситуиран на неколкостотин метра от границата. Оттам доста хора се насочиха към граничната бетонната ограда, някои от тях хвърляха камъни по бойците, които отвръщаха с огън и сълзотворен газ. Военните настояват, че стрелят единствено по „ основните подстрекатели “ в тълпите.

В слово пред десетките хиляди протестиращи, събрали се край границата, шефът на политическото бюро на Хамас Исмаил Хания сподели, че започващият през днешния ден поход е „ обръщение към Тръмп “. „ Не може да има взаимни отстъпки за Йерусалим, няма опция на Палестина, няма друго решение, с изключение на завръщане “ по изконните палестински земи, акцентира той.

Въпреки обещанията на ръководещите от Хамас митингите да бъдат мирни Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа. Главният израелски боен представител – бригаден военачалник Ронен Манелис, съобщи, че армията е подготвена да се оправи с  размириците.

Късно в четвъртък броят на бойците по границата бил подсилен, в това число снайперистите, бойците от специфичните елементи и военизираните сили на гранична полиция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР