Дванадесет години. Толкова време отне на България и Румъния да

...
Дванадесет години. Толкова време отне на България и Румъния да
Коментари Харесай

Какво на практика се променя с влизането в Шенген

Дванадесет години. Толкова време лиши на България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство. Засега обаче приемът ще бъде единствено по въздух и вода, заяви.
Какво значи това на процедура?
Полетите от и доБългарияследмарт 2024 г.ще бъдат разнообразни. След тази дата страната става член на Шенгенското пространство и с това ще отпадне паспортната инспекция при пътешестване със аероплан в границите на съвсем цяла Европа.

България иРумъниябяха признати в Шенгенското пространствос решение на Съвета на Европейския съюз на 30 декември 2023 година - 12 години, след първото удостоверение от Европейската комисия, че двете страни извършват критериите. Засега обаче ще се отворят границите единствено по въздух и вода. По суша граничният надзор остава в действие.

Австрия и Нидерландияблокираха приемането на Българияв Шенген преди година, като това беше следващото отсрочване на пълноправното участие на София и Букурещ. През декември 2023 година и двете страни отдръпнаха ветото си, само че Австрия сложи условия за унищожаване на контрола и на сухопътните граници.
Член ли е България на Шенген
Засега граничният надзор на сухопътните граници в България и Румъния остава, само че двете страни са признати за страни членки на Шенген.

Срешението сиот30 декември 2023 г.Съветът на Европейския съюз утвърждава " цялостното използване на наредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и в Румъния ". В него се показва, че изискванията за това и в двете страни са изпълнени.

Така Румъния и България стават пълноправни членки на Шенгенското пространство. В решението обаче написа, че в началото ще бъдат отворени въздушните и морските граници -от 31 март 2024 година, а след това и сухопътните.

Това решение не е казус. СаматаАвстрия, която блокираше присъединението на България и Румъния към Шенген, също се причислява към пространството поетапно. Тя подписва Шенгенското съглашение през1995 г.Проверките при полети обаче са отстранени две години по-късно, а граничните инспекции по суша - последователно по-късно.

По същия метод паспортните инспекции в България, когато се пътува към и въпреки това членка на Шенген, ще отпаднат в началото на четирите интернационалните летища -София,Пловдив,БургасиВарна, както и на пристанищата във Варнаи в Бургас.

Пристанища има и на рекаДунав, само че към момента не е ясно дали те също влизат в отпадането на граничния режим.
Откога България влиза в Шенген
България и Румъния ще се причислят към Шенгенското пространство през март 2024 година В решението на Съвета написа, че това ще се случи на 31 март, като срокът зависи отсезонната смяна на графика на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA). На 24 март самолетните компании вкарват лятното си разписание.

Засега няма съответна дата, на която страната би трябвало да бъде призната и по суша. Сдопълнително споразумениемежду България, Румъния и Австрия обаче се поема ангажимент за разискване през 2024 година на дата за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници.

Бъдещата дата обаче е обвързана с изпълняването на поставените в документа условия.
Какво ще се промени на въздушните граници
СпоредКодекса на шенгенските границигражданите, които пътуват към и от страни членки на Шенгенкото пространство, не подлежат на паспортен надзор.

От март България ще би трябвало да подсигурява, че летищният оператор разделя потоците от пасажери - на такива за вътрешни полети и такива, пътуващи от и до трети страни, да вземем за пример Турция или Англия. При тях документите на пасажерите ще бъдат проверявани както до момента - на входа на летището, от което се потегля, и на изхода на летището, на което се идва.

При полети с прехвърляне до трети страни, при които в началото се минава през страна от Шенген, инспекцията се прави на входа или на изхода на Шенген, както и в третата страна.

Ето образец - в случай че човек лети от София до Тирана с прехвърляне в Рим, паспортна инспекция ще има преди качването на втория полет в Рим, както и при идването в Тирана.
Какво ще се промени на морските граници
От държавното управление към момента не са прецизирали по какъв метод ще повлияе Шенген на морските граници на България. В Кодекса на шенгенските граници е записано, че в случаите, в които корабът не напуща границите на Шенген, на хората, намиращи се на борда, " не се правят систематични гранични инспекции ".

При товарните кораби, които минават през едно или повече пристанища в Шенген и нямат спирки в трети страни, също не се правят инспекции.

Единственият случай, в който инспекции се правят, е, когато има основателни опасения за вътрешната сигурност на страната.
Какви са изискванията на Австрия за отваряне на сухопътните граници
Поставените пет условия в спомагателното съглашение сред Австрия, Румъния и България са свързани със усилването на външните граници на Шенген. Тяхната съществена цел е намаляването на мигрантския поток къмЗападна Европа. Именно това беше една от аргументите Австрия да блокира участието на България и Румъния до момента.

Според подписаното съглашение наличието на европейската гранична работа " Фронтекс " на българо-турската и на българо-сръбската граница би трябвало да бъде увеличено. За усилване на контрола на външните граници както на Румъния, по този начин и на България ще бъде отпусната и финансова поддръжка отЕвропейската комисия.

Освен това би трябвало да се засилят инспекциите на границите сред България и Румъния и Румъния иУнгария, като задачата е още веднъж намаляването на мигрантския поток към Западна Европа. Друго изискване е " бързо и старателно " използване на Дъблинския правилник. Това изискване стана мотив за спекулации, че България би трябвало да приема повече бежанци от Западна Европа.

Регламентът споделя, че търсещите леговище не могат да избират страната, в която да им бъде предоставена отбрана. Това се случва в страната от Европейски Съюз, в която те са регистрирани в началото. Тоест България би трябвало да спомага за връщане на бежанците, които са били регистрирани на нейна територия и по-късно са отпътували за друга европейска страна. Това съглашение е в действие от години.

Друго изискване на Австрия е разполагането на съветници по документите за съответните полети на летища в България и Румъния, както и осъществяването на инспекции на място при идване в Австрия, като те не би трябвало да са постоянни.
Какво е Шенген
Шенгенското пространство разрешава на повече от 400 милиона души да пътуват свободно сред страните членки, без да минават през граничен надзор. To е основано през 1985 година като план на пет страни от Европейски Съюз -Франция,Германия,Белгия,НидерландияиЛюксембург.

Да бъдеш част от зона без надзор на вътрешните граници значи, че страните:
не правят инспекции на вътрешните си граници, с изключение на в случаи на характерни заплахиизвършват съгласуван надзор по външните си граници въз основа на ясно избрани критерии
Към момента Шенген обгръща над 4 милиона квадратни километра с население от съвсем 420 милиона души и включва 27 страни. Сред тях са 23 от 27-те страни членки на Европейския съюз, както и всички членове на Европейската асоциация за свободна търговия - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

След приемането на България и Румъния единствените страни членки на Европейски Съюз, които към този момент остават отвън Шенген, ще са Кипър и Ирландия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР