Дванадесет държави от ЕС настояват за по-нисък таван на цените

...
Дванадесет държави от ЕС настояват за по-нисък таван на цените
Коментари Харесай

„Politico“: Разногласията за тавана на газа нарастват. България с особено мнение

Дванадесет страни от Европейски Съюз упорстват за по-нисък таван на цените на газа. Това ускорява опасенията, че блокът може да не успее да реализира съглашение по мярката преди изключителната среща на министрите на енергетиката тази седмица, демонстрира документ, забелязан от „ Politico “.

Посланиците се срещнаха в събота, с цел да обсъдят механизма за промяна на пазара, който съгласно Брюксел ще ограничи несъразмерното повишаване на цените на газа.

Според първичния проект на Европейската комисия ограничаването щеше да се задейства, когато цените на европейския бенчмарк за търговия на едро с газ – холандския TTF – доближат 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици, в случай че тези цени са с повече от 58 евро за мегаватчас по-високи от цените на втечнения природен газ на международния пазар.

Страните обаче остават мощно разграничени във връзка с проекта, който съгласно Европейската централна банка има капацитет да „ заплаши финансовата непоклатимост “ в еврозоната, написа изданието.

В последния компромисен вид на Съвета, също забелязан от „ Politico “ с дата 9 декември, се предлага понижаване на равнището на ограничаването до 220 евро за MWh за пет дни и разлика от 35 евро за MWh с цените на втечнения природен газ на международния пазар.

Това обаче не беше задоволително за Белгия, България, Гърция, Хърватия, Латвия, Италия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Тези страни – задоволително, с цел да образуват
блокиращо малцинство,
желаеха горната граница да бъде понижена доста повече, до 160 евро за MWh.

Те също по този начин желаят мярката да се ползва за всички деривати, а освен за покупко-продажбите за месец напред. Но това е нещо, което някои по-скептично настроени към ценовия таван страни – като Германия, Нидерландия, Австрия, Дания, Естония и Люксембург – обявиха, че е „ алена линия “, сподели един посланик.

Посланиците се срещнат още веднъж през днешния ден с цел да обсъдят в допълнение мярката преди изключителното съвещание на Съвета по енергетика във вторник.

Текстът е оповестен в Politico, негов създател е Виктор Джак. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР