Дванадесет държави-членки на ЕС, сред които и България, се обединяват,

...
Дванадесет държави-членки на ЕС, сред които и България, се обединяват,
Коментари Харесай

Обединяваме усилия с още 11 държави-членки за повече сигурност по пътищата

Дванадесет държави-членки на Европейски Съюз, измежду които и България, се сплотяват, с цел да покачат пътната си сигурност. Това е част от нов план, който през днешния ден публично бе стартиран в Брюксел с обезпечено европейско финансиране, написа Inews.bg.

``
реклама

Тригодишният план за продан на опит и познания по тематиките на пътна сигурност на Европейски Съюз има за цел да се оправи с другите и характерни проблеми свързани с пътната сигурност в страните България, Австрия, Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция. Транспортните специалисти от участващите страни ще работят дружно, с цел да споделят най-хубавите практики за понижаване на жертвите и ранените при пътнотранспортни катастрофи и методите за консолидираното им на национално равнище. Съвместно ще се набележат ограничения за справяне с провокации в областта на пътната сигурност, в това число скорост, възстановяване на инфраструктурата и на сигурността на пешеходците и колоездачите.

На събитието участва европейският комисар по превоза Виолета Булк, която акцентира, че всички страни би трябвало да работят дружно, с цел да реализираме задачите на Визия 0 – без починали по пътищата на Европа до 2050 година Проектът ще даде експертиза на държавите-членки на Европейски Съюз, искащи да подобрят своите индикатори в средносрочен проект. Съчетавайки високо равнище на политическо присъединяване с дълготраен продан сред национални специалисти, този план е неповторима опция за справяне с провокации, в това число скорост, сигурност на инфраструктурата и възстановяване на сигурността на уязвимите участници в придвижването като пешеходци и колоездачи, стана ясно по време на откриването.

Проектът се ръководи от Европейския съвет за сигурност на превоза (ETSC), водеща неправителствена организация по сигурност на превоза, която работи с специалисти по пътна сигурност от целия Европейски Съюз. Неговият изпълнителен шеф Антонио Авеносо, добави, че този план има за цел да покаже успеваемост на политиките за пътна сигурност. " Ще съберем специалисти, с цел да могат те да си оказват помощ взаимно да набележат стъпките по какъв начин да реализират мечтаните резултати в личните си страни. Радваме се, че толкоз доста държави-членки пожелаха да се качат на борда и нямаме самообладание да забележим резултатите ", сподели още Антонио Авеносо.

" Радвам се, че България е една от страните включени в плана и че ще имаме опция да координираме старания с някои от страните, които реализират най-хубави резултати в региона на сигурността на придвижването ", акцентира Малина Крумова, ръководител на ДА " Безопасност на придвижването по пътищата ". Включването на България в плана е и резултат от обособяването на независима организация по сигурност на придвижването по пътищата. " Повишаването на сигурността е и главен приоритет на държавното управление и в този смисъл за България ще е доста скъпо да интегрираме най-хубавите европейски практики в политиките, които организираме ", сподели още Малина Крумова.

Европейската комисия и държавите-членки на Европейски Съюз са сложили цел за понижаване на смъртните случаи и тежките пострадвания на пътищата с 50% сред 2020 година и 2030 година В този подтекст Комисията започва плана " EU Road Safety Exchange ", който има за цел да способства за превъзмогване на разликите в сферата пътната сигурност сред държавите-членки на Европейски Съюз. Проектът дава поддръжка на редица страни с висок капацитет за възстановяване на пътната сигурност и по този метод способства за понижаване на общия брой на смъртните случаи и сериозните случаи пострадвания по пътищата на Европа.

В стартирането на тазгодишния план участник е и България. За сполучливата реализация на плана ще се заложи на положителната междуинституционална съгласуваност, която за " EU Road Safety Exchange " ще се поеме от ДА " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Въпреки че европейските пътища са най-безопасните в света и пътната сигурност доста се е подобрила през последните десетилетия, броят на смъртните случаи и сериозните пострадвания по пътищата към момента е прекомерно огромен. През 2018 година е имало над 25 000 жертви при пътнотранспортни катастрофи. Въпреки че това е понижение с 21% спрямо 2010 година, това съставлява единствено 1% спад спрямо 2017 година На този декор България регистрира понижаване от 9% на починалите по пътищата през 2018 година, само че все е надалеч от реализиране на набелязаните цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР