Дванадесет български компании, които са собственици и оператори на ветроенергийни

...
Дванадесет български компании, които са собственици и оператори на ветроенергийни
Коментари Харесай

Обединение в създаването на система за ранно предупреждение за защита на птиците в защитена зона Калиакра

Дванадесет български компании, които са притежатели и оператори на ветроенергийни паркове, ситуирани в предпазена зона " Калиакра “, до град Каварна, сплотиха напъните си в основаването на единна система за ранно предизвестие за отбрана на птиците. Целта на Системата за ранно предизвестие е запазване на дивите птици, включени в Приложение I на Директива 2009/147/ЕО на ЕП и на Съвета на Европа по отношение на опазването на дивите птици, които са предмет на отбрана според заповедта за оповестяване на предпазената зона. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност.

За да се подсигурява самостоятелност и обективност на предприеманите ограничения, фирмите, обединени в основаването на Интегрираната система за отбрана на птиците, разпоредиха дейностите на профилирана орнитологична консултантска компания, която разполага с нужните професионални експертизи за осъществяване на ефикасни действия по наблюдаване и отбрана на птиците и има дълготраен опит в тази област.

Системата сплотява информация от няколко радарни системи и ползва общ мониторинг на цялата предпазена зона. Специалисти-орнитолози, в допълнение към радарните данни, всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини.

Системата за ранно предизвестие към този момент разполага със личен уеб страница (www.kaliakrabirdmonitoring.eu), на който се разгласяват седмични и месечни бюлетини и сезонни отчети за активността ѝ. В тази особено основана папка може да бъде открита информация за следени в предпазената зона типове птици, техния брой, както и датата и продължителността на всяко прекъсване на турбините.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР