Двамата възпитават децата си така, както живеят: Ние сме български

...
Двамата възпитават децата си така, както живеят: Ние сме български
Коментари Харесай

Удивителната история на Маги и Стефчо, тръгнали от махалата на Сливен до...

Двамата възпитават децата си по този начин, както живеят: „ Ние сме български жители от ромски генезис “

„ Ох, отдъхнах си! “, споделя Магдалена. Младата жена е на 29 години. Приключи напълно неотдавна с държавните си изпити в сливенския филиал на Медицинския университет – Варна. Вече е акушерка. Випускът й ще получи дипломите си на публична гала в края на септември, написа " Труд ".

Ще дойде академичното управление, ще има тоги, студентски химн, клетва. Ще прочетат имената на приключилите, измежду тях – и нейното: „ Магдалена Симеонова “.

Тя е първата и единствена висшистка през последните 30 години от ромския квартал в Сливен. Мястото на квартала е било определено преди десетилетия по този начин, като че ли е задният двор на града: отдалечено от центъра, зад ограда от панели.

Маги пък е израснала в най-бедната, южна част на 30-хилядното гето „ Надежда “. Тази част пък е нещо като задния двор на задния двор. От там вярата е избягала с еднопосочен билет. На една дълга и освен това – затапена от едната страна кална улица живеят „ голите “ роми.

Улицата другояче носи геройското име на хайдутина Кара Кольо, дясната ръка на Индже челник. Магдалена и мъжът й Стефан съумяха да провокират доста безредици на улицата, в целия квартал и оттатък панелените му огради.

ила едвам 14-годишна, когато се оженили. Факт. Задомяването на тази възраст не е изключение за улицата им, традиция било. Родителите й се дърпали, била прекомерно дребна. На нея й се желало да учи, била отличничка. Но повече от всичко й се желало, в случай че ще става брачна половинка, да е на Стефан.

Пак съгласно същите тези обичаи, можело и принудително да го оженят за друга, тъй като към този момент бил на 19 години. „ В края на краищата, доста се обичахме “, отбелязва тя. Заживели при родителите му. Децата не се появили незабавно – в този момент момчетата им са на 9 и на 6 година

В началото таткото работел във компанията за непорочност. За 240 лв.. Не можел да си откри по-добра работа, тъй като си останал с главното обучение.

„ И взех решение да се запиша да изучавам, вечерно. Казах си: щом моят татко приключи междинното си обучение на 46 години, аз ли няма да мога!? “, споделя ухилен той.

Междувременно направил скрито подарък на жена си. Записал и нея, без да й каже. Знаел какъв брой желае да учи. И по този начин тя, майката на две деца, влезнала още веднъж в класната стая. Училището й се намира в другия завършек на града. Удобен превоз няма.

„ Понякога се е налагало да употребяваме такси, което ни затрудняваше финансово. Понякога пък пропусках последните часове, тъй като в 8-9 вечерта трябваше да съм у дома, имам си дечица “, спомня си тя. Справили се.

 

Цялата обява чети ТУК

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР