Двамата са едни от най-популярните и обичани журналисти в страната,

...
Двамата са едни от най-популярните и обичани журналисти в страната,
Коментари Харесай

Костадин и Божана Филипови - разделени, но неразделни

Двамата са едни от най-популярните и обичани публицисти в страната, световна двойка за образец, въпреки и към този момент разграничени. За Пловдив Божана Филипова споделя, че този град е дал всичко - живот, семейство, другари, кариера, както и мемоари, които постоянно я връщат тук. Костадин Филипов е едно от лицата на акцията „ Пловдив културна столица на Европа 2019 ”. Градът под тепетата му е безценен, защото тук е израснал като публицист и е срещнал Божана, с която основали прелестната си щерка Елия. 

 Божана е родена в Пловдив, като дребна била чинно и ученолюбиво дете. Още на 5 годинки е записана в първата немска градина в града, където даже и лелките не говорели български. Баба, на която е кръстена, доста се тормозила,че красивото момиченце не знаело и една немска дума, по тази причина ходела всеки ден да я чака пред забавачката. Седеше на столче, което си носеше от къщи, до момента в който не приключеха заниманията ни, спомня си Божана.  

Интересно е, че майката се оказала неофициалният стожер в кариерното развиване. Като дребна бъдещата синоптичка  желала да се насочи към математиката, която доста вървяла в учебно заведение, само че майка възразила: „ Не, счетоводител ли ще ми ставаш? ”.  След това се ориентирала към  рисуването, защото с точните науки  се удавало и изкуството, само че майка още веднъж отсякла: „ Не, няма да те вършим художник, който се чуди по какъв начин да продаде картините си на Джумаята! ". Дошъл обаче ден, в който тя можела сама да избира с какво да се занимава и какво да учи, по тази причина записва „ Социология и политология ” в Пловдивския университет. Това беше единствената компетентност, която обединяваше всичко, вълнувало ме по това време, споделя Божана. Имало логика на психиката, математика, даже креативна работа, а и фактът, че е била безусловно нова и непозната компетентност, я привлякъл още повече.

В медиите попада след конкурс, а първата работа е като водещ авторско предаване за история и вяра, в тогавашната телевизия Евроком България. След известно време тя става и лице на утринния им блок, където пламват искрите сред нея и мъжа, на който по-късно ще носи семейството - Костадин Филипов.

Сега той е едно от лицата на акцията „ Пловдив културна столица на Европа 2019 ”. 

Косьо, както го назовават всички негови близки, е роден във Велинград, само че в Пловдив идва, с цел да приключи висше обучение. Също като Божана, и той приключва ПУ „ Паисий Хилендарски ”, където получава бакалавърска степен по специалността „ Българска лингвистика ”, а по-късно става и магистър по „ Българистика и публицистика ”, в същия университет.

Когато бил дете, всички от фамилията треперили над него, защото бил извънредно своеволен. Затова и постоянно ходех с охлузени колене, спомня си той. Светът се отваря пред Костадин, щом попада в локалното радио още на 13-годишна възраст. Прекарвах дни и нощи там, преди да стартират образователните занятия -  минавам през радиото, приключвам учебно заведение и отново се връщам, това ми беше всекидневието. Моите преподаватели ми бяха почитатели, защото слушаха постоянно радиото, в което работех, и ме освобождаваха, когато имах ангажимент. А това пък ми позволяваше постоянно да спекулирам,  да не участвам в техните часове, както и да се измъквам от контролни, когато не съм квалифициран задоволително, спомня си Косьо. 

Костадин  лъжел и родителите си, които го записали на уроци по математика - той освен не ходел, а и харчил парите за касети и дискове, на които записвал своите излъчвания. Тази негова пристрастеност по-късно го води в пловдивското радио Канал КОМ, където придобива още по-голям опит, след което става и водещ новините в телевизия Евроком България. Точно там се среща и с бъдещата си половинка, която става майка на щерка му Елия.

Гадже от ефира

Косьо дефинира своя любовен живот като „ Гадже от ефира ”, защото съвсем всички негови завоевания са били на работното му място. Спомня си, че първото му гадже било дъщерята на притежателя на локалното радио, в което стартира и неговата кариера на публицист. Това се резервира като наклонност през годините, в това число и с Божана, която му била колежка в телевизия Евроком България.  

Оттогава двамата са споделяли освен един покрив, а и едно и също работно място. От малкия екран, която ги е свързала, те отиват в Народоосвободителна въстаническа армия, където Косьо става водещ и продуцент на „ Новините на Народоосвободителна въстаническа армия ”, а тя е кореспондент на Гала. След това почнала да показва и времето в новинарската емисия на малкия екран. След близо 8-годишен престой двойката стартира работа в ТВ 7, където Божана още веднъж е индивидът, който среща феновете с прогнозата на времето, а Косьо е водещ публицистичното предаване „ Дневен ред ”, утринния блок „ Добро утро, България ”, както и на централната емисия вести.  

Двойката въпреки всичко стига до разлъка, само че единствено официално. На въпроса „ Как са запазили своите връзки? “, Косьо споделя, че са разграничени единствено на хартия. Разтрогнахме единствено тристранния контракт, в който участваше и страната, която си мисля, че не би трябвало да е забъркана в нашите взаимоотношения, добавя той. Въпреки раздялата, те са неразделни, най-хубави другари и грижовни родители, които тръпнат в очакване накъде ще поеме щерка им и дали ще избере техния път. 

В момента Костадин Филипов е основен редактор на уеб страницата „ Дело.бг ”, както и дейли редактор на предаването „ Преди обед ” по БТВ, а Божана обмисля своето ново занятие. Засега се нуждая от отмора, както и смяна, споделя красивата пловдивчанка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР