Двамата подсъдими за атентата на летище Сарафово край Бургас от

...
Двамата подсъдими за атентата на летище Сарафово край Бургас от
Коментари Харесай

11 г. след атентата в Сарафово: Доживотни присъди за избягалите терористи

Двамата подсъдими за атентата на летище " Сарафово " край Бургас от 2012 година са дефинитивно приети за отговорни и са с присъда " пожизнен затвор без право на подмяна ".

Това заяви основният прокурор Иван Гешев пред публицисти, изпреварвайки Върховния касационен съд, който се занимава с проблема на последна инстанция.

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са наказани задочно - двамата се считат за безследно изчезнали след бомбения гърмеж от 18 юли 2012 година, при който починаха шестима души, туристи от Израел и български жител, който е трябвало да кара рейса им. Още 40 души бяха ранени.

Мъжът, който е сложил взривното устройство, също почина при детонацията.

Отговорността за атентата беше трансферирана от тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов върху ливанската формация " Хизбула ", чието военно звено от 2013 година е оповестено за терористична организация от Европейски Съюз. При второинстанционната присъда обаче името на групировката въобще не беше упоменато в присъдата.

Иван Гешев твърди още, че Върховен касационен съд е почел и гражданските искове на фамилиите на починалите и потърпевшите хора по отношение на съучастниците в атентата.

Не е ясно обаче дали те ще бъдат изпълнени в миналото, откакто Фарах и Хасан са неоткриваеми и от Интерпол в продължение на 11 години.

Двамата мъже са от ливански генезис, само че имаха паспорти на Австралия и Канада.

Гешев назовава бомбения атентат в Сарафово от 2012 година за " един от най-големите в българската история и един от най-големите в Европа ".

За информация: най-кървавият терористичен акт в българската история - и един от най-тежките в европейската история - е взривяването на църквата " Света Неделя " през 1925 година с над 150 убити и над 500 ранени. През 2015-2016 година единствено във Франция бяха убити над 240 души при три поредни офанзиви в Париж и Ница от бойци на " Ислямска страна ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР