Двамата пилоти, които загинаха при падането военен хеликоптер край Пловдив

...
Двамата пилоти, които загинаха при падането военен хеликоптер край Пловдив
Коментари Харесай

Колега на загиналите пилоти: Изключителни професионалисти

Двамата водачи, които починаха при рухването боен хеликоптер край Пловдив нощес, са взели участие в десетки избавителни интервенции. Пламен Пантелеев има 600 летателни часа, а Стоян Неделчев 500 часа нальот. Колегите им от базата ги разказват като изключителни експерти, които мъчно биха позволили неточност

„ Повярвайте това не значи за тях работа. За тях това е предопределение. Няма какво неприятно да кажа, разбирате ли, не тъй като към този момент ги няма. Просто няма какво неприятно да кажа”, споделя пред NOVA Андон Петков, някогашен бордови механик в авиобаза „ Крумово”, който 10-години е работил с 3-членния екипаж на падналия хеликопер.

Президентът за случая в Пловдив: Лобизмът убива

Защо падна военният хеликоптер край Пловдив

Военен хеликоптер падна, двама починали и ранен

Според него вертолетът Ми-17 още през вчерашния ден сутринта е минал наложителен механически обзор преди да излети. „ Много добре се поддържат машините. Там си има регламентиращи документи, които не разрешават да излизаш от границите. Не разрешава да извършиш в по-малък размер техническите прегледи.

Тези машини, дръзвам да настоявам, че са гледани като хубава жена ”,

съобщи Андон Петков.

Задачата, която вертолетът е изпълнявал в понеделник – спешно избавяне, не е нова за екипажа и той добре е знаел всяка стъпка, твърди техният сътрудник. „ Режимът на вертолета в миг на висене, един от най-трудните”, счита Петков.

„ Държането на вертолета в една позиция, с цел да може спасителят или индивидът, който пуска товар или качва товар, без значение дали ще е човек изпод или ще се спуска, там стиковката сред екипажа е главно обвързване, с цел да може да се извърши задачата правилно”, изяснява той.

Командирът на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков заяви на брифинг през днешния ден:

„ По 17-18 летателни часа са създали до момента тази година двамата починали водачи .

Годишният норматив е 180 часа, от които 40 може да са на тренажор. Не единствено ние, а и сътрудниците ни от НАТО имат проблем с летателните часове “.

От името на Военновъздушни сили генералът изрече съболезнования към фамилиите на починалите и увери медиите, че сега, в случай че стане пожар или наводняване, има задоволително запас да бъде оказана ефикасна помощ. „ До изясняване на аргументите за злополуката, са спрени плануваните полети, само че не и спешните действия “, сподели той. В момента комисията оглежда машината, на място има и кран. Очаква се в авиобазата да дойде и президентът Румен Радев.

Авиотехническата експертиза е тази, която ще даде отговор на главния въпрос – каква е повода за рухването на вертолета. Началникът на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив Димо Бъчваров съобщи: „ Лично присъствах на мястото. Там бяха и командирите и специалистите от военна полиция. Общо взето те се сплотяват към мнението, че

не може да става дума за пилотска неточност, най-вероятно е някакъв механически проблем ”.

Иззета е цялата документи на машината, за техническия обзор, който е предходна през вчерашния ден „ Ще се изземе и черната кутия и ще проследим има ли някакви диалози там и какви”, съобщи още Бъчваров.

Още през днешния ден ще бъдат разпитани очевидци на случая.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР