Двамата местни депутати, които поискаха от Владимир Путин да спре

...
Двамата местни депутати, които поискаха от Владимир Путин да спре
Коментари Харесай

Изключиха от комунистическата фракция депутатите от Владивосток, поискали Путин да спре войната

Двамата локални депутати, които желаеха от Владимир Путин да спре войната и да изведе армията от Украйна са били изключени от фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) в Законодателното заседание на Приморския край заяви „ Комерсантъ “. Миналия петък 69-годишният Леонид Васюкевич прочете на съвещание на събранието декларация срещу войната в Украйна.

" Ние разбираме, че в случай че нашата страна не приключи военната интервенция, сираците ще станат още повече. В хода на военната интервенция хората стават инвалиди, това са младежи, които биха могли да донесат голяма изгода за нашата страна. Настояваме за неотложно извеждане на войските на Руската Федерация. " – сподели пред сътрудниците си в Законодателното заседание Васюкевич.

Депутатът съобщи тогава, че декларацията е подкрепена от членовете на фракцията на КПРФ Наталия Кочугова, Александър Сустов и Генадий Шулга.

Във вторник бюрото на Приморския регионален комитет на компартията на Русия предложило на депутатите комунисти да изключат от партийната си секта в локалния парламент Васюкевич и Шулга.

Минути по-късно се е провело съвещание на депутатския клуб, на който партийното предписание е било изпълнено единомислещо. „ Тези депутати дискредитираха нашата партия със своя демарш, тъй че нямат място в нашите редици “, споделя пред „ Комерсантъ “ Анатолий Долгачов, първи секретар на регионалния комитет и началник на фракцията на Комунистическата партия в районния парламент. „ Васюкевич и Шулга не са членове на партията, по тази причина ги изключихме единствено от фракцията. Официалната позиция на Комунистическата партия на Руската федерация е, че поддържаме дейностите на нашите въоръжени сили за денацификация на Украйна. “

Оказалите се „ идейно непознати “ Васюкевич и Шулга не са били поканени нито на съвещанието на партийното бюро, нито на това на фракцията, когато се е решавала ориста им.

„ За нас те към този момент са хора, с които не може да се ръкуваме, политически трупове, които сами по себе си не съставляват нищо. – изяснява линията на партията Долгачов. – Бяха определени единствено тъй като вървяха с бренда на комунистическата партия, а в този момент предадоха своите гласоподаватели. " – добави първият секретар на партията.

На миналогодишните избори комунистите получиха 14 мандата от общо 40 в Законодателното заседание на Приморския край.

Леонид Васюкевич е схванал за изключването си от кореспондент на „ Комерсантъ “. „ Можеха и да ни поканят на съвещанието на фракцията. Ами…изключили – изключили. Ще бъдем с Шулга самостоятелни депутати. “ – разяснява комунистът-пацифист.

Изявлението на Васюкевич и другарите му получи необятен отзив както във Владивосток и Русия, по този начин и в чужбина. Губернаторът Олег Кожемяко („ Единна Русия “) назова депутата Васюкевич изменник, а ръководителят на фракцията на Комунистическата партия Анатолий Долгачев даде обещание да се оправи сурово с основателите на демарша още предишния петък.

Председателят на Законодателното заседание Александър Ролик също остро осъди създателите на апела към президента:

„ Мнозинството от депутатите на Законодателното заседание на Приморие абсолютно поддържат решението на президента на Руската федерация за осъществяване на специфична военна интервенция и нашите момчета, които през днешния ден пазят жителите на Донбас, пазят националните ползи и сигурността на страната ни и остро осъждат номера на Васюкевич и Шулга. Оценка за държанието им ще даде комисията по правилника, депутатската нравственос и организацията на работата на регионалния парламент.”

Според ръководителя на правния отдел на районния парламент Ирина Володина, обаче, дейностите на депутатите Васюкевич и Шулга са нарушаване на разпоредбите на законодателното заседание, само че оптималното наказване за това е отнемане от право да приказват на идната сесия, наказване, което към този момент им беше наложено и повече от това не могат да бъдат осъдени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР