Двама загинали - мъж и жена, и трима, за които

...
Двама загинали - мъж и жена, и трима, за които
Коментари Харесай

Денков след потопа по Южното Черноморие: Хората вече са в безопасност

Двама починали - мъж и жена, и трима, за които има сигнали, че са изчезнали. Това е равносметката все още след поройните дъждове, паднали по Южното Черноморие. Коментара направи министър председателят Николай Денков, който през вчерашния ден дойде изключително в Царево. „ Не можем да кажем дали двамата починали са свързани с тримата изчезнали. Общата численост занапред би трябвало да бъде конкретизирана ", добави той.

Във връзка с информацията за застрашени деца, министър-председателят успокои, че те са в сигурност. „ Хората към този момент са в сигурност и няма блокирани. Електричеството е спряно, защото има заплаха от токови удари. Договорката е да бъде изчакано водата да се изтегли. Утре ще се подаде сигнал по кое време е безвредно токът да бъде пуснат ", добави министър председателят.

Денков моли през идващите 48 часа да не се влиза в нечистото и бурно море. Обяви, че водата във ВиК мрежата е нечиста и е належащо да се изчака да бъдат направени проби. Водата може да се употребява единствено за битови потребности. „ Очакваме доброволци, които пътуват насам. Молбата е всички те да минат през щаба в Царево, с цел да се знае кой какво прави ", сподели още той.

Премиерът беше безапелационен, че в тази ситуация с наводнението става дума за извънредно количество превалявания, а не за непочистени корита на реките. „ Теренът е подобен, че като вали в огромни количества, се стича по билата и оттова реката си потегля по пътя и залива, докъдето стигне ", посочи министър-председателят. Той добави, че в района няма язовири, които да основават заплаха.

Кметът на Царево Георги Лапчев също отхвърли версията за непочистени корита, които може да са предизвикали наводнението. „ Щетите са нанесени тук-там, където не минават реки. Водосборите са доста огромни и количеството вода, което се изля, е такова, каквото в никакъв случай не е виждано в тези територии ", е мнението му.

Градоначалникът изясни, че повече от 100 души са били евакуирани, а всички застрашени са били бързо локализирани. От сутринта се следи всеки случай, обвързван с деца. „ Те са на несъмнено място - подслонени и нахранени ", сподели той.

Лапчев разяснява, че са получени голям брой сигнали от Диньов мочур, Арапя и Оазис. Най-много позвъняванията са били от „ Арапя ". „ Когато пожарната стигна до къмпинга, една част от хората, подали сигнал, се отхвърлиха да бъдат спасявани. Това е несериозно, защото това коства запас и време, с цел да се направи тази логистика ", разкритикува градоначалникът.

Кметът посочи, че жертвите на потопа са в Царево. „ Ужасното злощастие е станало на един от падналите мостове в града. Забелязани са две тела в морето, които още не са извадени. Морето е извънредно рисково - вълнението е шест бала. Граничният транспортен съд е на котва, само че дейностите по издирването на телата е извънредно рисково за моряците, тъй че ще се изчака утрешният ден ", добави Лапчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР