Двама високопоставени служители в транспортния сектор напуснаха постовете си, след

...
Двама високопоставени служители в транспортния сектор напуснаха постовете си, след
Коментари Харесай

Испания поръча влакове, които са твърде широки, за да преминат през тунелите

Двама високопоставени чиновници в транспортния бранш напуснаха постовете си, откакто поръчаха влакове, които са прекомерно необятни, с цел да преминат през някои от тунелите в страната. Исаиас Табоас, началник на испанския железопътен оператор Renfe, и Изабел Пардо де Вера, държавен секретар по превоза, подадоха оставки, откакто грешката беше разкрита от локалния вестник El Comercio в края на януари.

Поръчката за новите влакове възлиза на близо 260 милиона евро, макар че испанското държавно управление твърди, че грешката е открита задоволително бързо, с цел да се предотвратят финансови загуби.

Испанският железопътен оператор Renfe направи поръчката за влаковете през 2020 година, само че производителят CAF откри, че предоставените размери за влаковете са неточни и спря по-нататъшната работа по осъществяването им.

През 2020 година испанският железопътен оператор Renfe поръча 31 пътнически влака, с цел да размени застаряващия парк от влакове, работещи по несъответстващо обвързвания маршрут сред северните самостоятелни райони Астурия и Кантабрия.

Първоначалният проект беше транспортните средства да бъдат приключени до 2024 година, само че решката и последвалата нужда от проверки евентуално са отсрочили датата на довеждане докрай с най-малко две години.

Новите влакове ще бъдат конструирани въз основа на размерите на по-стар трен за съпоставяне, който към този момент се движи по въпросната линия.

Как се е стигнало до грешката?

Националният железопътен оператор на Испания Renfe, мениджърът на железопътната инфраструктура Adif, транспортният производител CAF и Държавната организация за железопътна сигурност са забъркани в тази ситуация, пише .

Renfe твърди, че е дал на CAF измерванията въз основа на инфраструктурните спецификации, предоставени от Държавната организация за железопътна сигурност. Инженерите от CAF по-късно разбрали, че спецификациите са неправилни и уведомиха Renfe.

Влаковете, за които в този момент се знае, че са несъответствуващи, са били проектирани съгласно актуалните железопътни спецификации. В тях не е взета поради железопътната мрежа в Астурия и Кантабрия, която е издигната през 19 век и не подхожда на актуалните стандартизирани спецификации. Районът е планински и тунелите, които прорязват скалите, не са издигнати по общоприет размер, отговарящ на актуалните спецификации.

Мениджърът на преносимия състав на Renfe и ръководителят на отдела за ревизия и релсови технологии на Adif към този момент бяха освободени от позициите си заради неуспеха на поръчката. По-късно Исаяс Табоас и Изабел Пардо де Вера подадоха оставките си.

Испанският министър на превоза Ракел Санчес твърди, че не е знаела за грешката, до момента в който информацията за нея не изтекла в медиите в края на януари. За да стигне до дъното на случая, тя изиска вътрешен одит.

Генералният секретар по инфраструктурата на Испания Ксавие Флорес обаче сподели, че е бил известен за казуса преди месеци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР